Създаване на общо законодателство и общ европейски орган за контрол

...
Създаване на общо законодателство и общ европейски орган за контрол
Коментари Харесай

Експерти и НПО предлагат мерки за двойния стандарт при храните

Създаване на общо законодателство и общ европейски орган за надзор би трябвало да спрат двойния стандарт при храните в Западна и Източна Европа. Това мнение ще предложи на Комисията по земеделие в Европейския парламент евродепутатът Момчил Неков. Предложенията бяха разисквани на работна среща сред представители на министерствата на земеделието и храните, опазването на здравето, омбудсмана Мая Манолова, производители и неправителствени организации.

Създаването на общо европейско законодателство е единственото решение на казуса с разликите в състава и цените на храните в Западна и Източна Европа, безапелационен е евродепутатът Момчил Неков.
Момчил Неков, евродепутат: Самите производители твърдяха, че това е въз основата на локални желания. В случая те по какъв начин откриха локални желания на примерно 4-месечни бебета българчета или примерно германчета?
От земеделското министерство поддържат предлагането за общи правила в Европейски Съюз, макар че това няма да е елементарно.
доктор Лора Джупарова, шеф на Дирекция „ Политики по агрохранителната верига “, МЗХГ: Изработването на една европейска рамка ще е много мъчно, предвид на това, че би трябвало да се направи една оценка първо кои страни са наранени, кои групи храни.
Евродепутатът Момчил Неков предлага до момента в който законът бъде направен, да се вкарат краткотрайни ограничения. Чрез тях, в случай че в дадена страна продуктът се създава по друга от истинската рецепта, това да е разказано на етикетите.
Момчил Неков, евродепутат: Ако има такава локална рецепта, тя да бъде упомената. Дали се прави някакъв артикул по чешка рецепта, австрийска, немска или българска рецепта.
Според лекари обаче това ще даде опция да се легализира двойният стандарт.
проф. Веселка Дулева, Началник отдел „ Храни и хранене “ към Националния център по публичното здраве и разбори: Обявявайки, че продуктът е създаден по желания или по обичайната рецепта на някоя страна, в действителност улеснява доста тези производители.
За да се избегнат злоупотреби, производители на безалкохолни питиета оферират, всички вероятни разлики в състава на продуктите да бъдат разказани и регламентирани.
Жана Великова, производител на безалкохолни питиета: Суровините, които ние използваме, също имат своите отклонения.
Становището ще бъде импортирано в Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Европейския парламент идната седмица. Гласуването ще стане през април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР