Създателката на биотехнологичната стартъп компания Theranos, Елизабет Холмс, е най-новият

...
Създателката на биотехнологичната стартъп компания Theranos, Елизабет Холмс, е най-новият
Коментари Харесай

Как най-младата милиардерка попадна в затвора

Създателката на биотехнологичната стартъп компания Theranos, Елизабет Холмс, е най-новият жител на федералния затвор в Брайън, Тексас. Тя ще прекара 11 години зад решетките, оповестява Би Би Си.

Обявената по-рано за " най-млада милиардерка в света " ще може да работи дружно с останалите пандизчии за приблизително към 60 цента на час. Как се стигна до падението на Холмс?

Идея за милиарди

През 2003 година 19-годишната Елизабет Холмс основава биотехнологичната си компания Theranos.

С татко, вице-президент на корпоративния колос Enron и майка с огромни политически връзки, тя е орисана " независимо " да построи сполучлива бизнес кариера. След като прекарва една година в Университета в Станфорд, Холмс се снабдява с " концепция за милиарди ", пише 

Американката взема решение да сътвори революционен апарат за кръвни проби, който ще може да прави над 240 разнообразни проучвания единствено от капка кръв.

Създаването на сходна машина би революционизирало медицината, правейки я доста по-достъпна и евтина.

Връзките на Холмс й дават нужния подтик. Тя съумява да притегли могъщи вложители - издателят Рупърт Мърдок влага 100 милиона $ в нейния стартъп. Същата сума прибавя и Бетси де Вос - някогашен министър на образованието в Съединени американски щати.

Фирмата на Холмс притегля доста авторитетни фигури и редица вложители. В Надзорния съвет са тогавашните външни министри на Съединени американски щати - Хенри Кисинджър и Джордж Шулц.

По време на скъпи събития тя изнася речи с бездънен баритонов глас и жанр наподобяващ този на Стив Джобс.

Не след дълго компанията Theranos афишира съществуването на работещ първообраз на революционната си машина за кръвни проучвания. До края на 2014 година името на Холмс се появява в 18 патента в Съединени американски щати и в 66 задгранични патента.

Списание " Форбс " признава Холмс за най-младата жена милиардер в света и я класира на 110-то място в класацията " 400 на Форбс " през 2014 година

Theranos е оценена за 9 милиарда $, като по това време компанията към този момент е набрала 400 милиона $ в рисков капитал.

Мрежа от неистини

Оказва се, че в продължение на десетилетие Холмс е изплитала мрежа от неистини. Парите, които компанията й била набрала, се употребили за остроумен маркетинг и поддържане на имидж. Целта била обещаната " здравна гражданска война " да наподобява постижима за вложителите.

Разработеният от компанията на Холмс апарат за кръвен разбор бил наименуван " Едисън ". Големината му била като на принтер, а дизайнът - футуристичен и в моден черен цвят.

Вместо рекламираните 240 разнообразни теста, машината можела да открие само дали някой има херпес или не.

През 2015 година кореспондент на " Уолстрийт Джърнъл " разкрива, че Елизабет Холмс скрито е употребила уреди за разбор на компанията Siemens.

Холмс обаче отхвърля обвиняванията: " Никога не сме употребявали непознати лабораторни уреди. Всеки тест е бил провеждан с създадената от нас технология ", твърди тя.

По това време уредът " Едисън " към този момент се употребява от редица аптеки в Съединени американски щати и непрекъснато дава неверни резултати. Мрежата от неистини стартира да се разплита.

През януари 2016 година регулаторните органи в Съединени американски щати откриват нередности в работата на компанията на Холмс. Няколко месеца по-късно тя получава възбрана да има, оперира или управлява компания за кръвни проби. Следват всеобщи отводи от използването на уреда " Едисън ".

На Холмс и нейния съучастник Рамеш Балуани са повдигнати обвинявания в машинация. Според съда тя е взела 700 милиона $ от вложители, рекламирайки подправен артикул.

700 съкилийника

Делото се гледа в продължение на 4 години и стига до логически и обективен свършек. Холмс и Балуани ще би трябвало да платят 452 милиона $ обещетения. Освен това " най-младата милиардерка в света " ще прекара 11 години зад решетките.

Рядкост е шефовете на софтуерни компания да влизат в пандиза.

Би Би Си оповестява, че Холмс ще има сред 500 и 700 съкилийника. В доста връзки обаче тя е извадила шанс. Затворът в Брайън, Тексас е с лек режим. Хората попаднали в него нормално са там за " ненасилствени закононарушения ". Зад стените му са дребни дилъри на опиати, финансови злоупотреби, документни измами и други.

Правителството на Съединени американски щати се надява, че тежкото състояние на Холмс ще възпре шефовете на стартъпи от Силициевата котловина да вършат гръмки заявки, единствено с цел да вземат парите на вложителите.

В сълзливи забележки преди произнасянето на присъдата й през ноември, Холмс сподели, че съжалява за неуспехите си в Theranos " с всяка клетка в тялото си ", само че не призна никакви незаконни дейности.

Историята й към този момент е въодушевила няколко кино лентата. През 2019 година НВО пуска документалната лента The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley. Миналата година се появява сериала от 8 епизода The Dropout.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР