Създаде се текучество сред европейските делегирани прокурори. В офиса на

...
Създаде се текучество сред европейските делегирани прокурори. В офиса на
Коментари Харесай

Зарков: Октомври 2023 година е очаквана дата за приемането ни в Шенген

" Създаде се текучество измежду европейските делегирани прокурори. В офиса на Европейска прокуратура в София би трябвало да има 15 прокурори, само че към момента не всички от тях са назначени, а в този момент се сблъскахме и с тази обстановка, в която някои, които бяха утвърдени, напущат по лични аргументи. " Така правосъдният министър Крум Зарков разяснява по BULGARIA ON AIR напускането на втори делегиран към Европейската прокуратура български прокурор.

" Според европейския правилник, който основава Европейската прокуратура, има ясно разграничени отговорности сред нея и националните управляващи и изискванията на труд, кадровото застраховане, както и административният потенциал на работата на европейските прокурори в страните-членки са от компетентността на самите страни. Затова в тона на положителния диалог си набелязахме стъпки по какъв начин да преодолеем въпросите и по тази причина ще бъде зает и Висш съдебен съвет. Предстои първо да се изследва какво тъкмо се е случило и на какво се дължи това текучество. Лаура Кьовеши ме уведоми, че е назначила вътрешна инспекция, с цел да се види какви са аргументите и дали те са естествени или има нещо, което попречва работата на Европейската прокуратура. Според мен това е едно от тези провокации, които всяка нова институция среща, когато се основава и имплементира в една страна, " съобщи министърът.

По отношение на санкионния лист Магнитски и дали предстоят законови промени по отношение на него, Зарков разяснява: " Във връзка със самия лист не предстоят. Предстоят обаче такива законови промени, че да не се стига до такива описи и наказания. Списъкът е знак, че Съединени американски щати и Англия не смятат, че правосъдната ни система е задоволително ефикасна, с цел да проверява и санкционира хора, които те подозират в корупция. Оттук нататък следва да си свършим работата, само че това не е обвързвано със листата, защото и аз, и доста преди мен, са упорствали за нужните промени. Това са същите промени, които ние сме дали обещание на Европейска комисия. Това не са нови въпроси и те не са свързани единствено със листата „ Магнитски “, само че той е още едно припомняне, че нещата не могат да продължат както до момента ".

По отношение на най-належащите законови промени Зарков разяснява:
" Мисля, че има един доста символен закон – законът за определяне на механизъм за следствие на основния прокурор, който с изключение на този механизъм ще отговори и на над 70 неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида в България, свързани с успеваемостта на наказателното произвеждане. Много значим законопроект е и промяната на антикорупционните органи. Тези са най-знаковите, защото по тях може да се разпознава дали има задоволителна политическа воля да се решат замитани дълго време под килима проблеми, " разяснява Зарков.
По думите му резултатът на описът " Магнитски " е върху лицата в него, във връзка с техните взаимоотношения със Съединени американски щати. Пряк резултат в България няма, само че има тежък репутационен резултат за страната.

" Това е леке, което всички носим несправедливо. Това е нещо, което се отразява, когато някой вложител търси къде да влага и гледа какво се случва в съответната страна. Ние не можем просто да махнем с ръка все едно нищо не се е случило. Никой от нас нито изисква, нито пък ние имаме желание просто да признаем това което са споделили амеританците за правилно. Не става дума за това. Но този лист е сериозен сигнал за нередности. Във всички страни при подобен сигнал способените органи - Министерство на вътрешните работи, служби, прокуратура, би трябвало да изследват данните, които се съдържат в тези описи, и, в случай че има задоволително такива, да образуват съответните производства, " сподели Зарков, който съобщи още, че в европейските страни рядко се стига до наказания, наложени от Съединени американски щати, защото, когато една партньорска работа е открила нередности, тя ги предава на службите от другата страна, с цел да могат те да се задействат.

" До тези наказания се прибягва, когато съответната страна не смята, че ще има дейно гонене на тези проблеми. Всъщност Съединени американски щати и Англия (която също излезе със списък) пазят личния си интерес, те не се месят у нас. Те споделят: има хора, които съгласно нас са рискови, и капитали, които съгласно нас са нечисти и ние не ги желаеме на наша територия. Това са глобите " Магнитски ". Другото си е наш въпрос. Посланикът Джим О'Брайън, началник на Офиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент, ни осведоми за аргументите, довели до глобите и от своя страна аз го осведомих за промените, които сме заели като Министерство на правораздаването, които към този момент са направени на законопроекти и които следва да бъдат обсъждани. "

Зарков удостовери октомври 2023 като предстояща дата за приемането ни в Шенген, а по отношене на дебата по какъв начин се пази границата и по какъв начин се санкционират каналджиите или трафикантите на хора, означи: " Сега в Министерството на правораздаването сме упълномощили доста сериозен разбор на новосъздадения Съвет за криминологични проучвания, който би трябвало да обследва от научна, криминологична и от правна позиция настоящия закон, неговата успеваемост и по какъв начин е бил прилаган, с цел да може да захраним народните представители освен със законопроекти, само че и с разбори, които да им разрешат да вземат осведомени решения. Всеки ден на границата на България има проблематични обстановки и нашите чиновници са там, в това число и българската войска, с цел да резервират нашата сигурност, а и тази на мигрантите ".

По отношение на подписката в РСМ, инициирана от македонски българи, за лишаване на българско поданство от лица, които употребяват езика на омразата по отношение на България, Зарков разяснява, че и в този момент законът дава такава опция.

" Законът за българското поданство планува опция за отнемането на поданството от някой придобил го по натурализация, когато извърши закононарушение против републиката. Отнема се също поданството, когато се откри, че са употребени неистинен документи, или са укрити условия, които в случай че са били известни на органите на Министерството на правораздаването или други, не би било допустимо да се получи поданство. Аз като министър последните няколко месеца съм подписвал претенции за анулация на българското поданство, само че не заради ненавист и обиди към България, ами неистинен документи. Отнемахме поданство и на по този начин наречените „ капиталови жители “. Запознат съм с петицията. Един от целите, които президентът Румен Радев и министър-председателят Гълъб Донев сложиха пред Министерството на правораздаването за втория мандат е оптимизация на предоставяне на българско поданство. Отсега ви споделям, че това е голямо предизвикателство. Искащите българско поданство са доста и за всеки един от тях предстои на сериозна инспекция. "

По думите му честите промени на закона са довели до насъбрани преписки и забавяния и министерството ще се опита да направи вероятното да ги компенсираме.

На въпрос за какво кандидатстващите за българско поданство мъчно взимат дата по интернет и системата доста бързо затваря, а идващият прозорец е надалеч във връмето, министърът отговори:

" Когато стъпих в служба август месец открих, че системата, когато се отваря единствено за няколко минути, се запушва всичко с месеци напред. Говорим за период от 6 месеца. И по този начин когато вие желаете да си подадете документите, в случай че сте изпуснали първите 3-4 минути, идната дата, която може да вземете, е след 6 месеца. И то би трябвало да я запазите в първите минути още веднъж. Това се дължи на няколко обстоятелството: има доста искащи - от Турция, от РСМ, от Албания и други страни. Ние би трябвало да създадем по този начин, че администрацията с нейния потенциал, на осемчасово работно време да може да ги обработва. Сформирахме много оперативна работна група, в която с изключение на всичко друго пристигнаха и чиновници на ДАНС, с цел да не може някой да запушва тази система, с цел да продава билетчета. Целта е да отстраним всякаква опция за нерегламентирано ходатайство. В момента системата работи месец за месец, а скоро ще стартира да работи ден за ден. Но процесът е сложен, тъй като голям брой хора би трябвало да бъдат обслужени в много крайни периоди. Уверявам ви, че Министерството на правораздаването работи непрекъснато по този въпрос. Обработваме по към 800 преписки седмично, " сподели министърът.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР