Съюзниците от НАТО взеха решение за постепенно изтегляне на контингентите

...
Съюзниците от НАТО взеха решение за постепенно изтегляне на контингентите
Коментари Харесай

Изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан ще започне от 1 май

Съюзниците от НАТО взеха решение за последователно евакуиране на контингентите в задачата „ Решителна поддръжка “ в Афганистан.

Министрите на външните работи и министрите на защитата на страните-членки на НАТО организираха през днешния ден изключителна среща посредством видеоконферентна връзка с намиращите се в Брюксел държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и секретаря по защита Лойд Остин. Министрите разискаха наличието на НАТО в Афганистан и обстановката към Украйна.

През 2001 година съдружниците дружно взеха решение за активиране на член 5 от Северноатлантическия контракт за първи път в историята на НАТО. Днес, още веднъж дружно, взеха решение за последователно евакуиране от 1 май 2021 година на контингентите в задачата „ Решителна поддръжка “. Процесът ще продължи няколко месеца. С поетапното евакуиране на задачата на НАТО в Афганистан не се приключва задължението на съдружниците към стабилността в страната. Това ще разреши отварянето на нова страница в връзките с Афганистан. В процеса на преустановяване на задачата съдружниците ще следват виновен метод, за опазване на постигнатото през последните 20 години, в това число по отбраната на човешките права, изключително правата на дамите, децата и малцинствата.

В момента 42-рият български контингент продължава да е част от задачата „ Решителна поддръжка “ и ще бъде изтеглен според решенията, взети от съдружниците.

По Украйна министрите разискаха скупчването на съветски войски и въоръжение наоколо до границите на страната и на територията на нелегално анексирания полуостров Крим, както и свързаната с това ескалация на напрежението. Съюзниците единомислещо осъдиха съветските дейности и потвърдиха твърдата си поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР