Съюзът за стопанска инициатива не подкрепи Бюджета на държавата и

...
Съюзът за стопанска инициатива не подкрепи Бюджета на държавата и
Коментари Харесай

ССИ е против увеличаването на максималния осигурителен доход от 3 400 на 3 750 лв.

Съюзът за стопанска самодейност не поддържа Бюджета на страната и Бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2024, само че даде своята позитивна оценка за този на Касата. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), който се организира по-рано през днешния ден.

ССИ е изрично срещу и счита, че нарастването на оптималния застрахователен приход от 3 400 лева на 3 750 лева от 1 януари 2024 година, заложено в Бюджета на ДОО за 2024, е голословно.

“Това, наред с плануваното повишаване на минималната работна заплата за страната от 780 лева на 933 лева, ще докара до редица компликации за работодателите, обвързвано с обезпечаването на повишените разноски за труд ”, безапелационен беше специалистът към ССИ доцент Тодоров.

И още: макар че увеличението на пенсиите е крачка в вярната посока, при по този начин заложените доходи и разноски, месечно ще бъдат изплащани към 2 милиарда лева осигурителни приходи (вкл. пенсии, парични компенсации и помощи), което прави оферти бюджет както про-дефицитен, по този начин и про-инфлационен, тъй като предстоящият огромен размер на разноските въздейства на паричното послание и може да докара до стимулиране на инфлационните процеси.

Независимо, че не поддържа Бюджета на Държавното публично обезпечаване, ССИ приветства предлагането от 1 януари 2024 година заплащането от страна на работодателя да бъде за първите два дни от болничния, а не за първите три, както беше до този миг.

Фискална политика, която не е ориентирана към реализиране на уравновесен бюджет или остатък, въвеждане на 15% ставка по налога върху облагата за предприятия с доходи над 1,5 милиарда лева, прекомерно оптимистично очакване за БВП в размер на 205,8 милиарда лева и нереално заложен недостиг в размер на 3% от Брутният вътрешен продукт - това са част от претекстовете, с които Съюзът за стопанска самодейност не даде поддръжката си за Бюджета на страната за 2024.

“Освен това, на фона на цялостната проверка на данъчната политика у нас, липсва визия и прогноза по какъв начин ще се осъществя тя в годините отсега нататък и какви биха били резултатите от нея. А неналичието на небосвод слага българския бизнес и интернационалните вложители, клиенти и сътрудници на мрачно.

Истината е, че бизнесът е обезпокоен - разноските за заплати, осигуровки и произвеждане се подвигат и за българския бизнес става все по-трудно да бъде конкурентноспособен, което е притеснително, изключително във връзка с интернационалните вложения, които се надяваме да притеглим ”, безапелационен беше Владимир Данаилов - член на УС на ССИ.

Въпреки че ССИ не поддържа бюджета на страната и този на ДОО, организацията утвърди Бюджета на НЗОК за 2024. Според Съюза той е добре уравновесен, а позитивно е както нарастването на здравноосигурителните заплащания за ПИМП и СИМП, по този начин и отделянето на забележителен запас за финансирането на медицинския личен състав от лечебни заведения в отдалечени, труднодостъпни региони или такива, които единствени извършват съответната активност в общината.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР