Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) ще събере над

...
Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) ще събере над
Коментари Харесай

Европейски форум на транспортните синдикати днес и утре до София


Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) ще събере над 100 синдикални деятели и водачи на Европейски конгрес по равнопоставеност и на заключителната конференция по плана " Жените в превоза – образование за стойностна претовареност (EVE)”, изпълняван с финансовата поддръжка на Европейския съюз. Форумът е отдаден на Международния ден на дамите и ще се състои в неговото навечерие - на 6 и 7 март 2018 година в хотел " Риу Правец Ризорт”, наоколо до София.

Проектът обръща изключително внимание на ролята на синдикатите в процеса за реализиране на тъждество сред половете в един от най-доминираните от мъжете браншове. Той се осъществя от СТСБ и Европейската транспортна федерация (ETF). Асоциирани сътрудници по него са Unite the Union (Великобритания), FNV (Холандия) и FGTE-CFDT (Франция).

Според последните данни на Европейска комисия едвам 22% от работещите в превоза са дами. Основната цел на плана EVE е ориентирана точно към смяна на тази статистика посредством реализиране на по-добра работна среда в превоза и привличане на повече дами на работа в него, а от там и до по-добри стопански резултати. Проектът създава цялостна обучителна стратегия и приготвя мрежа от преподаватели в синдикалните организации по тематиките, свързани с равенството на дамите в превоза. Пакетът на ETF съдържа 4 модула и справочник с насоки за потреблението им от всеки, който ще организира образование по тематиките: " Овластяване на жените”, " Колективното договаряне за жените”, " Здравословни и безвредни условия на труд за жените” и " Борба с насилието над жените”.

През миналата година се организираха четири образования в четири европейски столици: София – за синдикални деятели от пътническия превоз, в Амстердам – за сухопътния товарен превоз, в Лондон – за пристанищата и логистичните центрове и в Париж – за работещите на борда на кораби дами.

Конференцията ще бъде открита през днешния ден в 10:00 ч. от ръководителя на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Международната транспортни федерации Екатерина Йорданова. Свое видео послание към форума ще насочи европейският комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу и генералният секретар на на ETF Едуардо Чагас. Сред гостите са конфедералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Монсерат Мир и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Сред участниците ще бъдат също заместник-министърът на правораздаването Десислава Ахладова, заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова и Елизабет Котхаус – шеф отдел " Социални аспекти, права на пасажерите и равни възможности” в Дирекция " Мобилност и транспорт” на Европейска комисия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР