Съюзът на съдиите в България изразява своето категорично неодобрение на

...
Съюзът на съдиите в България изразява своето категорично неодобрение на
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова ВСС да отстрани Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Съюзът на съдиите в България показва своето изрично отрицание на дейностите на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на актуалното управление на Прокуратурата на Република България в следващата и най-голяма до момента рецесия, провокирана от държанието на основния прокурор Иван Гешев, неговия заместител и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, както и от заместника на последния – Ясен Тодоров. Тези дейности освен не способстват за подсилване на престижа на правосъдната власт, а в противен случай – сами по себе си се трансформират в демонстративно доказателство за тежко накърнената самостоятелност на правосъдната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия. Това се споделя в позиция на Съюза на съдиите.

Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, в това число преди избора на Иван Гешев за основен прокурор, че същият е безусловно неприспособим за този пост заради цялостната липса на нужните според закона професионални и нравствени качества. Ето за какво не сме сюрпризирани от многочислените негови дейности, неприемливи от позиция на етичните правила и професионалните стандарти. С огромно страдание отчитаме, че дискредитирането на Иван Гешев надалеч надвиши личността му и фигурата на основния прокурор и надълбоко засегна доверието освен в прокуратурата като институция, призвана да се бори независимо и умело с престъпността, само че и в цялата правосъдна система, доколкото прокуратурата към момента е част от нея… “, се споделя още в позицията.

Съюзът на съдиите приканва Висшия правосъден съвет неотложно да в профил от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, с цел да се обезпечи обективно, всестранно и цялостно следствие на обстоятелствата и събитията по към този момент формираните производства за предварително освобождение от служба.

Цялата позиция на Съюза на съдиите вижте
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР