Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България

...
Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Няма стандарт за качество на средното образование.Националният инспекторат да бъде замразен

Съюзът на ръководителите в системата на националната култура в България оферират на Министерството на образованието да се обърне към министър-председателя с искане за заледяване на активността на Националния инспекторат по обучение до сформиране на критерии с ясна обективност и измеримост и до правене на работеща разпоредба за премерване на качеството на междинното обучение. 

„ Ролята на Националния инспекторат по обучение при неговото основаване беше
да поддържа междинното обучение
посредством осъществяване на съответни визити в просветителните институции, като установи както позитивните неща, по този начин и тези, които би трябвало да бъдат поправени “, напомни пред БНР шефът на 119. СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България Диян Стаматов.

По думите му шефовете на учебни заведения са допустимо най-проверяваните от всички ръководители на институции в страната. Но:

„ За да съществува инспекция на качеството, би трябвало да има явен, измерим и доста елементарен инструментариум, който да няма тълкувателен смисъл. В момента в нашата страна няма стандарт за качество на междинното обучение. Това е несъгласието, което основава стеснение в цялата просветителна система. Няма стандарт за нещо, което те ревизират “.

Ние апелирахме този инспекторат да бъде замразен, с цел да може да се сътвори подобен стандарт и чак тогава да стартира да работи тази институция, изясни Диян Стаматов.

Той означи, че в тази институция работят доста добре готови хора. Проблемът обаче е в неналичието на качество, което да е като стандарт, счита той и добави, че в образованието качеството е доста мъчно измеримо.
По думите на Стаматов има разминавания
сред резултатите на учениците и оценката, която получава обещано учебно заведение от Националния инспекторат по обучение. Тази институция работи за инспекция на документа, посочи той и бе безапелационен, че би трябвало да се промени фокусът, тъй като значимият е ученикът. Стаматов не отхвърля нуждата, че шефовете би трябвало да бъдат оценени и то непрекъснато.

В категория с доста ниски резултати на учебно заведение са единични случаи, сподели още Диян Стаматов и изясни, че в тези случаи законът споделя, че учебното заведение би трябвало да бъде тествано още веднъж и да се види дали се е поправило.

По думите му министърът е наясно с всичко това. Създадена е национална работна група, която да сътвори първи стъпки за стандарт за качество, добави той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР