Съвсем скоро поради климатичните промени Сибир ще се превърне в

...
Съвсем скоро поради климатичните промени Сибир ще се превърне в
Коментари Харесай

Скоро Сибир ще стане най-приятното място за живеене

Съвсем скоро заради климатичните промени Сибир ще се трансформира в най-желаната дестинации за живеене, настояват учени от Красноярск.

Според тях към 2080 година районът ще стане доста по-топъл и гостолюбив, а популацията му ще се усили три пъти.

В края на XXI век от 50 до 80% от територията му ще има мек климат, удобен за селското стопанство. Сибирските селскостопански култури ще се реалокират със 70 километра на север с всяко последващо десетилетие. По-топлият климат ще даде опция в тази част на света да се отглеждат ориз и грозде, настояват учените.

Сибир дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници от ГУЛАГ (Главно ръководство на наказателните лагери в Народния комисариат на вътрешните работи на СССР). Смята се, че сред 1929 и 1953 година над 14 млн. души са минали през лагерите и пандизите на ръководството, доста от които са били ситуирани в Сибир.

Населението на района през днешния ден е 36 млн. души. Той се простира се през седем съветски часови зони от Уралските планини до Тихия океан. В Оймякон, Якутия, е измерена най-ниската температура в Северното полукълбо и най-ниската температура в непрекъснато населявано обитаемо място – минус 71,2°C.

Според преданието думата Сибир значи „ спяща земя “, което приляга на безлюдния пейзаж, чиито единствени цветови гами през зимата са от тъмносиво до бяло.
Сибирските ледове от Космоса
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР