Съвсем скоро жертвите на домашно насилие ще могат да си

...
Съвсем скоро жертвите на домашно насилие ще могат да си
Коментари Харесай

Разработват мобилно приложение в помощ на жертви на домашно насилие

Съвсем скоро жертвите на домашно принуждение ще могат да си изтеглят мобилно приложение с информация за всички институции, към които могат да се извърнат за помощ.

То се създава в границите на план, който се реализира в три области – Варна, Велико Търново и Стара Загора . Финансирането е обезпечено от Програма „ Правосъдие “ на НФМ 2014-2021 година, предадоха от „ Фокус “ от Областния информативен център. Други значими действия по плана са:

– Предоставяне на безвъзмездна правна консултация за жертвите на домашно насилие;
– Създаване на координационен механизъм за взаимоотношение сред институциите, който да улесни бързото приемане на помощ и протекция от уязвимите лица;
– Предоставяне, от мобилни юристи и със съдействието на ромски посредници, на първична правна помощ на хората от ромските общности за повишение на информираността им във връзка с отбраната на правата им.

На 16 март 2023 година по самодейност на бюрото е подписан меморандум с Министерство на вътрешните работи и адвокатските колегии , към които има основани районни центрове за консултиране. Когато полицията откри хора, потърпевши от домашно принуждение, би трябвало да ги осведоми, че имат право на правна помощ.

Адвокатските препоръки би трябвало да посочат юрист, който да реализира тази правна помощ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР