Съвсем неочаквано шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), внесли

...
Съвсем неочаквано шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), внесли
Коментари Харесай

Пълен обрат: ВСС прекрати първата процедура за отстраняването на Гешев

Съвсем ненадейно шестимата членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), внесли първото искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, в четвъртък направиха изказване, че отдръпват предлагането си и желаят процедурата по него да бъде прекъсната. Това стана в миг, когато се очакваше да стартира разискването на доказателствата по това предложение, което означаваше, че по него може да се вземе решение в случай че не през днешния ден, то най-малко в околните дни. Вместо това Висш съдебен съвет приключи процедурата по това предложение, импортирано на 12 май, по което се желае премахване на Гешев поради за неприемливата му интервенция в следствието на гърмежа пред колата му на 1 май т.г., когато разпореди изпращането на израелски специалист на мястото на престъплението.Засега става открита процедурата за премахване на Гешев по второто предложение, импортирано на 22 май от четирима от същите вносители, за изказването на Гешев, че " политическият отпадък " би трябвало да бъде изметен от Народното събрание.

Съвсем ненадейно шестимата членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), внесли първото искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, в четвъртък направиха изказване, че отдръпват предлагането си и желаят процедурата по него да бъде прекъсната. Това стана в миг, когато се очакваше да стартира разискването на доказателствата по това предложение, което означаваше, че по него може да се вземе решение в случай че не през днешния ден, то най-малко в околните дни. Вместо това Висш съдебен съвет приключи процедурата по това предложение, импортирано на 12 май, по което се желае премахване на Гешев поради за неприемливата му интервенция в следствието на гърмежа пред колата му на 1 май т.г., когато разпореди изпращането на израелски специалист на мястото на престъплението.

Засега става открита процедурата за премахване на Гешев по второто предложение, импортирано на 22 май от четирима от същите вносители, за изказването на Гешев, че " политическият отпадък " би трябвало да бъде изметен от Народното събрание.

Първоначално и шестимата вносители - членовете на прокуроската гилдия - Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Светла Бошнакова и Йордан Стоев, изнервено, само че изрично отхвърлиха да оповестят претекстовете си за изненадващия поврат с аргумента, че законът не ги задължава. След което съвсем в прав текст дадоха да се разбере, че върху тях в продължение на този месец е оказан целеустремен напън - както от прокуратурата под управлението на Гешев, по този начин и от избрани медии.

Изненадващият поврат се случва ден,след като Народното събрание гласоподава новото държавно управление и ГЕРБ към този момент няма нужда да потвърждава на ПП-ДБ своята решителност за отстраняването на Гешев. Същевременно, то идва и в подтекста освен на демонстративния напън на основния прокурор върху знакови представители на главните политически сили в Народното събрание, само че и на почналите инспекции против членовете на прокурорската гилдия, внесли предлагането за премахване. На 25 май прокуратурата заяви, че наред със сигналите против Бойко Борисов и Мария Габриел, импортирани от гаждани, ревизира и сигнали против двама членове на Висш съдебен съвет - два сигнала от жител, съдържащи изказвания за противоправни дейности на членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет - К.Ч. и Г.К. Очевидно е, че става въпрос за Калина Чапкънова и Георги Кузманов.
Реклама
Сега въпросът за персоналните претекстове на всеки от шестимата, в подтекста и на изнервената им позиция, остава отворен, още повече че част от тях обявиха, че реакцията им се дължи и на направените внушения в общественото пространство, в това число и от Гешев, че те са работили под политически напън. Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Йордан Стоев за определени от парламентарната квота. Чапкънова и Мутафова са номинации на ГЕРБ, а Стоев - на Волен Сидеров, само че към този момент стана ясно, че е приел да бъде емисар на Бойко Борисов в договарянията му с Гешев да си подаде непринудено оставката против 100% политически гаранции.

По време на съвещанието шестимата членове на съвета неведнъж бяха питани за претекстовете да си подадат оставката, на което повече или по-малко изнервеният отговор бе, че не са длъжни да го създадат, а и този претекстове са неотносими към процедурата. На това реагира остро членът на съвета Атанаска Дишева: " Дължите този отговор на обществото ". Тя напомни на шестимата тяхното в началото заявление, че единствената цел на тяхното предложение е било да се откри истината и запита: " Разбрахте ли истината и, в случай че сте разбрали, апелирам да я споделите с нас. " Същото послание направи и Олга Керелска: " Действително е ненадейно сътрудници и фактически буди подозрение ".

Председателката на Върховен касационен съд Галина Захарова настоя: " Яснота по този въпрос е нужна предвид на престижа на пленума на Висш съдебен съвет, който е задължен да реализира активността си в условия на бистрота. Дължим изясненост и на обществеността, която би трябвало да знае какво тъкмо се случва. " И акцентира, че за нея персонално претекстовете за отдръпването са значими с оглед вземането на осведомено и транспарантно.
Днешното съвещание на Висшия правосъден съвет бе първото, управлявано от новия правосъден министър Атанас Славов, ден след гласоподаване на държавното управление. Фотограф: Георги Кожухаров
В последна сметка Гергана Мутафова направи опит за пояснение на отдръпването - с разпореждане на прокурор Денков от Софийската градска прокуратура от 2 юни, в което той приема, че няма осъществено закононарушение от Иван Гешев във връзка наличието на израелски специалист на мястото на престъплението на 1 май.
Реклама
Постановлението е в границите на инспекция, формирана по сигнал на съдружие БОЕЦ против Гешев със подозрение за инсценировка на гърмежа и за длъжностно закононарушение, осъществено от основния прокурор с разпореждането на зам. - шефа на следствието Ясен Тодоров да заведе изреалския специалист на мястото на престъплението. Постановлението се появи в общественото пространство за първи път на 6 юни,.

Огнян Дамянов обаче внесе нова светлина върху тези причини на Мутафова, с които той се съгласи по принцип, само че изрази негодуванието си, че сега върху предложителите се оказва напън, само че всички, даже членовете на съвета, мълчат за това и не регират. Наложи се чувството, че ние сме били политически натискани да внесем предлагането и това чувство го сътвори господин Иван Гешев - с изказвания, конференции и други, сподели Дамянов и съобщи, че поради това се отдръпва предлагането, с цел да няма чувство за политически напън.

Членове на прокурорска гилдия, вносители на предлагането, са привиквани с призовки във Върховната касационна прокуратура в границите на инспекции, означи Дамянов и реагира прочувствено: " А, бе, сътрудници, по какъв начин пък не дойдохте да питате по какъв начин сме! ". Той се обърна и непосредствено към Гешев: " И, господин Гешев, няма нищо мъжко, нищо воеводско и каквото и да е, в това прокуратурата, която ръководите, да привиква на инспекции! Това е форма на напън! "

Дамянов уточни също по този начин, че различен мотив за отдръпването е, че процедурата не е регламентирана, в това число и статута на основния прокурор при образуването й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР