Съвременно Мексико е бойно поле между наркомафията и гражданите, уморени

...
Съвременно Мексико е бойно поле между наркомафията и гражданите, уморени
Коментари Харесай

Как обикновената мексиканка Нестора Салгадо обяви война на наркокартелите

Съвременно Мексико е полесражение сред наркомафията и жителите, изтощени от беззаконието на бандитите. Допълнителен проблем е корупцията на всички равнища. През годините картелите са се сраснали както с администрацията на Мексико, по този начин и с елементарните селски служители на реда. Ярък представител на тази битка станала елементарната собственичка на месарски магазин Нестора Салгадо, която поела отговорността и оповестила война на корумпираното държавно управление и наркокартелите.

Мафията против индианците

Една от най-„ горещите точки “ в Мексико станал щата Гереро. Той е обитаем от индианци, които живеят в дребни градове, пръснати измежду джунглата. Всъщност районът станал пленник на картелите, които отглеждали опиумен мак тук и убивали тези, които не били угодни. Стига се до такава степен, че бандитите блокирали пътищата и на процедура отстранили страната от държавното ръководство.

От 2006 година мексиканският президент Фелипе Калдерон афишира война на мафията и изпраща войски в района. Започват пълномащабни борби в джунглата и градовете, само че към момента нямало задоволително сили. За да укрепи позициите на държавното управление, президентът разрешавал на индианците да основат отряди за самоотбрана.

Екзекутирани мексиканци за съдействие с полицията

Лидер на опълчението

Лидер на съпротивителното придвижване в град Олинала била жена на име Нестора Салгадо. През 1991 година тя отпътувала за Съединените щати, само че през 2004 година се завърнала вкъщи и отворила месарница. Местните бандити наложили налог на магазина, а по-късно набили сестрата на Нестора. С това завършило търпението на дамата. През 2012 година тя провела и оглавила първата бригада за индианска самоотбрана в 8-хилядния си град.

Подобно смело деяние имало резултат на бомбена детонация. Близките градове и селца почнали да повтарят опита на смелата жена. Година по-късно Нестора става автентичен водач на самоотбраната на коренните американци от целия щат Гереро. В този миг бойците на картелите се скарали с федералните управляващи. Оказало се, че полицията е крепко обвързана с бандитите и даже им е пособия при отвличанията на хора.

Оказало се, че с цел да бъдат победени картелите, би трябвало да се отстраняват и представителите на държавното управление в индианските територии. Опълчението почнало да нападна полицията и отнемало оръжието им, а Нестора Салгадо подкрепяла дейностите на своите подчинени.

Извън закона

Властите не харесвали този метод на деяние, само че не посмели да щурмуват град Олинала, в който няколкостотин въоръжени индиански бойци се били укрепили. Без поддръжката на корумпираните полиция и чиновници, бандитите почнали да губят войната. До 2013 година множеството от водачите и дейните членове на наркокартелите били разстреляни, а плантациите с опиумен мак били унищожени. Боевете, водени от обезверената Нестора Салгадо, предизвикали внезапно нарастване на убийствата в страната. На 100 000 души се падали 95,5 смъртни случая, само че общият % на престъпността в района спаднала с 90%.

Индианският район последователно се откъсвал от останалата част на Мексико. Местните поданици постоянно се отличавали със сепаратистки настроения и обстановката в действителност изплашила държавното управление. Полицията почнала да арестува индиански водачи. Нестора Салгадо също попаднала в тази обстановка.

Арестът на Нестора Салгадо

На 21 август 2013 година лидерката на милицията била арестувана на бензиностанция и упрекната в отвличането на 50 души, от които четирима малолетни. При Салгадо нямало свидетелски показания, само че прокурорът въпреки всичко я прибрал в ареста.

След като щатът Гереро бил обзет от вълна национални митинги в поддръжка на командира на самоотбраната, следствието се пробвало да откри доказателства. Но нищо не се получило и през 2016 година Нестора Салгадо била освободена. Жената твърди, че в ареста е била подложена на политически напън.

Докато Нестора била зад решетките, обстановката в щата се трансформирала фрапантно. Корумпираната полиция и картелите прочистили авторитетните водачи на коренните американци. На освободените места били сложени подвластни от престъпните среди и Мексико хора. Салгадо траяла битката и влезнала в политиката. От 2018 година тя е сенатор на мексиканския парламент от родния щат Гереро.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР