Съвременните тенденции за здравословно хранене все по-често се обръщат към

...
Съвременните тенденции за здравословно хранене все по-често се обръщат към
Коментари Харесай

Защо орехите са суперхрана?

Съвременните трендове за здравословно хранене все по-често се обръщат към по този начин наречените суперхрани. Ползите от тях са неизброими и по тази причина тези хранителни артикули са в основата на всяка диета, било с лечебна или профилактична цел. Какво назоваваме суперхрана, кои храни попадат в тази категория?

Какво е суперхрана?

В категорията на супер храните попадат всички хранителни артикули, съдържащи в себе си огромно количество хранителни субстанции с потребно деяние, събрани в дребен размер, лесни за асимилиране от организма и запазили скъпите съставки в себе си в цялост.

Днес хората имат елементарен и непосреден достъп до суперхрани. По тази причина спазването на здравословни диети не е мъчно. Трябва единствено да се отсеят същинските достоверни суперхрани от всички, оповестени за такива заради търговски ползи.

Защо орехът е суперхрана?

Една от суперхраните, която се отглежда в нашите земи, е орехът. От антични времена орехите участват на трапезата на българина, като в някои области ореховото дърво е по-често срещано от плодните дървета. Орехът е считан за скъпо и свято дърво и даже е било неразрешено отсичането му. На какво дължи ореховото дърво тази висока оценка?

 ядки орехи

Орехът съдържа скъпи за здравето ни субстанции. Той е храна за мозъка, за нервната система, за косата, служи за профилактика на редица заболявания.

Какви хранителни субстанции и в какви количества съдържат орехите?

• Ядката на ореха е измежду най-ценните. Съдържанието на белтъчини в нея е към 15 %. Аминокиселините, цистинът и лизинът в ядките са в количества, които ги слагат на първите места измежду растителните белтъчини.

• Мазнините в ореха са към 64 %. В тях се съдържат такива мастни киселини, които не могат да се синтезират в тялото и играят значима роля при обмяната. Количествата на омега-3 мастни киселини в ореха са повече спрямо които и да е други ядки.

• Орехите съдържат и към 14 % въглехидрати, най-много глюкоза, захароза, напълно малко нишесте и целулоза.

• Количествата витамини в ореха го вършат добър източник на тези потребни субстанции. Ядките съдържат витамини А, В1, В2, В6, фолиева киселина, витамини от група Р, както и витамин С, който е в по-големи количества в зеления орех. Обагрената в зелено обвивка на плодчето е богата на дъбилни субстанции с бактерицидно деяние.

 изгоди от орехи

• В ореха се съдържат минерални соли - наличието на калций въздейства върху растежа на организма, на костите и при съсирването на кръвта. Съдържа магнезий, който подкрепя мозъчните кафези, мускулите, сърцето и кръвта. Съдържа и фосфор, сяра и хлор.

• Орехът е богат и на микроелементи - в него има скъпи микроелементи като мед, цинк и йод. По отношение на цинка орехите са преди всичко по наличието му, а е и един от дребното плодове, съдържащи йод.

Как да се съхраняват и употребяват орехите?

Орехите се употребяват в прясно положение или печени. Влизат и в разнообразни кулинарни предписания за ястия или сладкиши.

За да се запазят през цялата зима в прясно положение, би трябвало да се съхраняват в чували или сандъци на изсъхнало и проветриво място. Малките количества могат да се държат на стайна температура, а ядките в ледник или фризер.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР