Съвременните антрополози, благодарение на използването на нови технологии, имат уникална

...
Съвременните антрополози, благодарение на използването на нови технологии, имат уникална
Коментари Харесай

Загадки на историята или как са изглеждали в реалния живот единадесет исторически личности

Съвременните антрополози, с помощта на потреблението на нови технологии, имат неповторима опция да възстановят лицето на индивида по черепа. Степента, до която резултатите от реконструкцията подхождат на действителния образ на героите от предишното, е противоречива, само че все пак е доста забавно да се разбере по какъв начин са изглеждали някои исторически персони.

  1. Нефертити

Майката на фараона Тутанкамон е известната Нефертити. Учените настояват, че тя в действителния живот е изглеждала по този начин. През 2003 година египтологът Джоан Флетчър е идентифицирала мумията на Нефертити, „ главната брачна половинка “ на древноегипетски фараон от XVIII-та династия Ехнатон. Решено било да се възвърне външния й тип. През 2010 година се появила още една версия: тези остатъци не принадлежали на Нефертити, а на друга „ половинка “ на Ехнатон. Но множеството египтолози са сигурни, че са открити останките на майката на Тутанкамон.

  1. Тутанкамон

Тутанкамон е фараон от XVIII-та династия на Новото царство и е управлявал Египет през 1332-1323 година прочие Хр.

Според египтолозите, Тутанкамон има генетично заболяване и страда от малария. Това в последна сметка предизвикало ранната му гибел. Фараонът умира, когато е единствено на 19 години.

Учените имат вяра, че към 50% от мъжете, живеещи през днешния ден в Западна Европа, са потомци на египетски фараони, по-специално родственици на Тутанкамон. Антрополозите и генетиците съумяха да открият, че общият предходник на европейските мъже с хаплогрупа R1b1a2 и владетелят на Древен Египет са живели в Кавказ преди към 9500 години. Преди към седем хилядолетия носителите на „ фараонската “ хаплогрупа почнали да мигрират към Европа.

  1. Апостол Павел

Апостол Павел е измежду създателите на християнството и един от създателите на Новия завет. На него приписват основаването на голям брой християнски общности на Балканите и в Мала Азия.

През 2009 година се организира научно проучване на саркофага, който се намира под олтара на римския храм „ Сан Паоло-фиори-ле-Мура “. Там били открити елементи от кости, които учените са подложили на проучване с въглерод-14. Оказало се, че останките принадлежат на човек, живял в интервала сред 1 и 2 век, т.е. това са останките на деятел Павел.

  1. Крал Ричард III

Ричард III ръководи от 1483 до 1485 година. Историците настояват, че Ричард III пада на бойното поле, губейки шлема си. Преди гибелта му враговете му нанесли 11 рани и 9 удара удара по главата. На костите на ръцете няма рани, което значи, че монархът, умирайки, остава в бронята. Ричард III умира при Босфора по време на борбата с кандидата за престола Хенри Тюдор, който по-късно става Хенри VII.

Истинският облик на крал Ричард III бил възобновен по останките, открити през 2012 година на паркинг в Лестър.

  1. Николай Коперник

Николай Коперник е създател на средновековната хелиоцентрична картина на света. Останките на Николай Коперник са открити през 2005 година в катедралата „ Фромборка “ (Полша). Учени от Варшава, в Централната лаборатория по криминалистика, направиха компютърна реорганизация на лицето му.

  1. Йохан Себастиан Бах

През 2008 година Каролайн Уилкинсън, шотландски антрополог, възвръща лицето на великия немски композитор от XVIII век Йохан Себастиан Бах. Ексхумацията на останките на Бах се прави през 1894 година, а през 1908 година скулпторите се пробвали да пресъздадат външния тип на композитора, само че по това време били ръководени от портретите на музиканта. Критиците на ХХ-и век останаха недоволни от плана, като твърдяха, че бюстът може да бъде, да вземем за пример на Хендел.

  1. Уилям Шекспир

Реконструкцията на лицето на британския стихотворец и драматург Уилям Шекспир, учените направиха с неговата посмъртна маска.

  1. Данте Алигиери

През 2007 година група учени от Университета в Болоня съумяха да реконструират външния тип на Данте Алигиери, великия италиански стихотворец от XIII-ти и XIV-ти век. Антрополозите имат вяра, че Данте Алигиери може да e страдал от нарколепсия – заболяване на нервната система, което се съпровожда от пристъпи на ненадейно заспиване. Тези изводи се основават на обстоятелството, че Данте в Божествената комедия пресъздава тъкмо признаците на нарколепсия и съпътстваща катаплексия – неочаквана загуба на мускулен тонус.

  1. Хенри IV

Може би по този начин е изглеждал кралят на Франция и водач на хугенотите – Хенри IV, погубен през 1610 година През 2010 година група учени откриха, че мумифицираната глава на Хенри IV, която е оживяла до наши дни, е същинска. Въз основа на този артефакт, те показаха реорганизация на външния тип на краля. Но още през 2013 година друга група учени сложи под подозрение достоверността на останките на монарха от династията на Бурбоните.

  1. Арсиноя IV

Арсиноя IV е по-малката сестра и жертва на Клеопатра. През 2009 година учените съумяха да възстановят външния й тип по ограниченията, взети от черепа й, загубен по време на Втората международна война. Според античния римски историк Йосиф Флавий тя е екзекутирана по заповед на Марк Антоний и Клеопатра в Ефес. Египетската кралица видяла в сестра си опасност за своята мощ.

  1. Свети Николай

Външността на Свети Николай е реконструирана от италиански професор по анатомия през 50-те години на ХХ век, по време на възобновяване на Базиликата „ Свети Николай “ в град Бари. Николай Мирликийски в християнството е уважаван като вълшебник. Той се счита за настойник на търговци, моряци и деца.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР