Съвременната американска мисия “Лунър Риконисънс Орбитър, която понастоящем изучава Луната,

...
Съвременната американска мисия “Лунър Риконисънс Орбитър, която понастоящем изучава Луната,
Коментари Харесай

Американската лунна мисия ЛРО засне последиците от космически сблъсък с Луната

Съвременната американска задача “Лунър Риконисънс Орбитър ”, която понастоящем учи Луната, снима любопитна фотография, изобразяваща последствията от галактическия конфликт, довел до образуването на младия лунен кратер Джордано Бруно.

По време на процеса на кратерообразуване се образуват характерни “лъчи ”. Това е по този начин, тъй като, до момента в който Луната бива бомбардирана от микрометеороиди, те изхвърлят част от лунния материал, намиращ се в дълбочина, а той е по-светъл на цвят спрямо материала на повърхността. Любопитен факт е, че самата повърхнина на Луната е много тъмна поради продължаващото милиарди години бомбардиране, само че този мрачен пласт е пълен единствено към 50 сантиметра. Ето за какво е доста елементарно всяко ново тяло, което попадне на естествения ни сателит, да издълбае материала с по-светъл цвят.

На горепосоченото изображение вие наблюдавате по какъв начин при образуването на кратера Джордано Бруно част от изхвърления от Луната материал е блъснал наново повърхността, създавайки второстепенен кратер, което от своя страна е довело до изкопаването на нов материал. Така се е получил самобитен “поток ” от ярък материал.

Инфо: формалната страница на камерата LROC

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР