Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Пламен Петров."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Шеф Пламен Петров е пето поколение главен готвач, носител на почти всички възможни награди за кулинарно изкуство в България и в чужбина. Един от първите, докоснали се до кулинарните му умения, е бившият държавен глава Тодор Живков.

Майсторът е бил личен готвач на посланика на България в Рим в течение на шест години. Специализирал е в едни от най-елитните заведения в Майорка, Рим, Мюнхен. Сред гостите му са били Марая Кери, Джовани Трапатони, братятата Румениге, Христо Стоичков, президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, дори легендарният Аертон Сена.

Емблематичният му стил е силно повлиян от италианската и въобще от средиземноморската кухня, които той по неповторим начин съчетава с азиатски и ориенталски елементи.

Във всяка своя рецепта влага целия си опит и страст, като не спира да търси нови вкусове и предизвикателства. Тайната на неговото изкуство е безкомпромисното отношение към продуктите – непременно пресни и с изключително качество.

"Важен е и усетът – да умееш да съчетаваш вкусовете на различни продукти. Това си е някакъв талант. Но си давам сметка, че съм имал и голям късмет да се уча от хора на много високо ниво. А и във фамилията ми почти всички се занимават с кулинария. Вкъщи се е говорело само за това. Както се казва: мъжете от нашия род разбираме само от готвене и от жени."

Първата рецепта от Пламен Петров "Татаки от жьлтоперест тон с юзу крем, сьомга хайвер и трюфел" - вижте тук

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (107)

Източник: dnevnik.bg