Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Стоян Кирин."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Да работиш упорито и с желание...

Стоян е носител на редица награди от многобройните си участия в международни кулинарни състезания. В периода 2008 – 2012 г. е част от националния кулинарен отбор на България. Журирал е на национални и международни кулинарни форуми и фестивали. Участвал е и в телевизионни състезания. Стоян е бил и главен готвач на "Гранд хотел Варна", където е ръководил екип от 260 души. Споделя, че е щастлив от възможността да създава авторска кухня, като се съобразява, разбира се, с изискванията на клиентите.

Любовта му към кухнята пламва още когато е малко момче и наблюдава майка си и баба си да готвят. Като тийнейджър той вече е решил с какво иска да се занимава. Завършва с отличие кулинарен профил на гимназията в родния си град Брезово и от петнадесетгодишен започва да работи в кухните на различни ресторанти, включително в Германия, Италия и други европейски държави. Споделя, че никой не го е притискал да избере тази професия, а сам е направил избора си и е щастлив от това.

Все още неустоимо го привлича магията на кулинарията – възможността да избереш продуктите, да ги подготвиш и превърнеш в нещо, което впечатлява не само с вкус, но и с визия. Стоян е от хората, които не се оплакват от липсата на перспектива за развитие в родината. Той е твърдо убеден, че с упорит труд и малко късмет можеш да постигнеш всичко, което искаш. Ключът за успеха според него се крие в това да обичаш професията си, да работиш с желание и да се трудиш упорито, "защото нищо не се дава даром".

За Стоян Кирин вдъхновението е навсякъде. "Вдъхновявам се от сезоните" – споделя той и допълва, че обича разнообразието на продуктите през различните периоди на годината. Ухание, аромат, форма, цвят – всичко може да погъделичка желанието му да сътвори нещо ново. Той е от готвачите, които нямат любима кухня или рецепта, а обичат да експериментират. Споделя, че не е консервативен и винаги се старае да опита нещо ново. Случва се в началото на подготовката на едно блюдо да си представя едно, а когато го завърши да се е получило нещо друго. Това той приписва на магията на кулинарията.

Случва му се да скицира на хартия това, което иска да сготви, за да го визуализира по-добре. За него външният вид на храната има точно толкова значение, колкото и вкусовите ѝ качества. Що се отнася до придирчивите посетители, Стоян споделя: "Капризният клиент е човек, който знае какво иска", и допълва, че това поставя предизвикателство пред готвача да осъществи гастрономическите му желания. За Стоян храната е нещо много по-важно от просто средство за утоляване на глада, а здравословното хранене трябва да следва нуждите и желанията на човека умерено. Затова вече 5 години е последовател на кампанията "Love food, hate waste" срещу масовото разхищение на храна в големи количества.

Първата рецепта от Стоян Кирин за "Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса" - вижте тук

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (87)

Източник: dnevnik.bg