Съвременен подход в отглеждането на картофи – опитните градинари знаят,

...
Съвременен подход в отглеждането на картофи – опитните градинари знаят,
Коментари Харесай

Съвременен подход в отглеждането на картофи в градината

Съвременен метод в развъждането на картофи – опитните градинари знаят, че месец юли е времето за засаждане на втори култури след ранните прародители. Това се отнася и за картофите. Ранно отгледаните картофи изискват навременно прибиране, тъй като с повишение на температурите клубените бързо остаряват. Тези картофи не са годни за дълготрайно предпазване. Втората годишна продукция картофи е тази, която е подобаваща за зимна и пролетна консумация – наред със приблизително ранното произвеждане.

Все още доста градинари с маниакална непримиримост не престават да събират колорадски бръмбари в буркани с вода. Други пък носят тонове яйчени черупки в почвата с вярата да победят теления червей. Но тези дейности са съвсем идентични във връзка с съотношението на разноските за труд и получения резултат. Защо не приемете съвременни средства за отбрана на картофите и да улесните себе си?

Има и препарати, с които развъждането на втората годишна продукция от картофи вместо годишно изтезание ще се трансформира в доста прелестно занимание с висока възвращаемост.

Защита на грудките преди засаждане – актуален метод в развъждането на картофи

Два съществени вредителя предизвикват най-големи вреди на картофените насаждения – колорадският бръмбар и теленият червей . Първият инхибира развиването на надземната част, а вторият поврежда забележителна част от клубените. Работата на подобен тандем постоянно води до обстоятелството, че в действителност няма какво да се събира през есента. И битката с тях в “ръчен режим ” или благодарение на национални средства не е чак толкоз ефикасна.

Можете да отбраните картофите от най-важните вредители още по време на засаждането. За да извършите това, просто би трябвало да употребявате био препаратът Натуралис . Това е почвен и листен инсектицид, който съдържа живи спори на хищната гъба  Боверия Бассияна . Действа контактно и е праволинеен против всички неприятели с почвен цикъл. Препаратът е естествен и не вреди на потребните инсекти като пчелите да вземем за пример.

Доказан препарат, който изцяло защищава от теления червей от самото начало на интензивност на вредителя. Също по този начин спомага в битката с колорадския бръмбар. Третирането се прави в доза от 200-300 мл/дка, като се вършат най-много 2 пръскания.

Съвет: след напръскване на картофения сътрудник против доста вредители, в това число колорадския бръмбар, преди засаждането изчакайте, до момента в който върху клубените се образува предпазен филм. Освен гореспоменатият препарат, може да обработите картофените клубени и с борна киселина. Това е налично и много дейно средство за отбрана. На кофа за подготвяне на разтвора са задоволителни 5 грама. Разтворът е задоволителен за 10 м 2 .

Борба с колорадските бръмбари по време на дейната вегетация

Забелязали ли сте в миналото, че това или това средство против колорадски бръмбари не работи доста дейно? Това се случва, когато популацията от вредители развие устойчивост към някакъв инсектицид. Някои вредители стават ваксинирани против лекарството и не престават своята работа. Но подобен трик няма да работи, в случай че обработвате картофите преди засаждане с био препарата Натуралис за атакуване на почвените стадии. 

Това е една добра предварителна защита за фрапантно понижаване на възрастните бръмбари. При поява на излюпените ларви отнасяне се прави с био препарата Натуралис, в доза от 150-200 мл/дка. При навременно отнасяне ще държим колорадските бръмбари в възможни граници. И по този метод няма да усетите някакви отрицателни последствия за вашите картофени насаждения. Ето още способи за битка с колорадският бръмбар .

Защита на картофите от бурени – актуален метод в развъждането на картофи

Плевелите са същински камшик за картофените насаждения. Големите площи и необятните пътеки съвършено овладяват огромно многообразие от бурени. На изключително плодородни почви плевенето би трябвало да се прави неведнъж. Една част от тази работа се комбинира със загърлянето, само че казусът към момента си стои за в бъдеще. Въпреки това, вместо упорита и досадна работа, можете просто да третирате картофените насаждения с Шарпен . Този препарат ще се трансформира в същински избавител за вас.

Третирането се прави след сеитба, преди покълване на картофите. Дозата е в количество от 360 – 600 мл/дка. Препаратът се бори дейно с едногодишни житни бурени и с едногодишни широколистни бурени. Лекарството основава един тип “екран ”, който предотвратява растежа на плевелите за дълго време.

Добър триумф срещу бурени може да получите и в случай че мулчирате почвата към картофените растения. Освен че ще подтиснете плевелите, мулчът ще ви помогне и в задържането и в по-подходящото систематизиране на влагата.

Подобряване на успеваемостта на подхранването

Както всички растения, картофените насаждения също имат потребност от слънце, вода и задоволително хранителни субстанции. Ако нямаме много богата на хранителни субстанции почва, то тогава би трябвало да прибавим торове, по опция органични. Започваме още преди засаждането на картофените клубени, като за задачата поръсваме с дървесна пепел картофените улеи. След това нареждаме картофеното семе и зариваме. Дървесната пепел ще зареди почвата с много потребни минерали и детайли.

Преди цъфтежа на порасналите картофени растения можем да създадем още едно торене. За задачата можем да използваме подготвен компост , вермикомпост , тор от калифорнийски червеи , домашно направени течни торове и така нататък

Друг подобаващ биотор съставлява продуктът Макс органик . Представлява мощно съсредоточена органична суспензия, която съдържа хумин и фулвинови киселини, обогатени с калий, магнезий и цинк от растителен генезис. С него се наторява в дози от 400 до 1250 мл на 100 л вода. Това количество е задоволително за 1 декар. Наторява се 4-5 пъти по време на вегетацията.

Използвайки всички тези способи и препарати в композиция, вие доста ще спестите време и сила, които можете да изразходвате за по-важни или просто приятни действия. В същото време ще се преборите с плевелите и вредителите по един безвреден метод. Бързо, дейно и резултатно – това е, което се назовава съвременен метод към развъждането на картофи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР