Съвместните проекти между учените от България и Азербайджан обсъдиха на

...
Съвместните проекти между учените от България и Азербайджан обсъдиха на
Коментари Харесай

Илияна Йотова разговаря с председателя на Азербайджанската академия на науките

Съвместните планове сред учените от България и Азербайджан разискаха на среща на „ Дондуков “ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и ръководителят на Азербайджанската национална академия на науките акад. Акиф Ализаде. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Акад. Ализаде е в България по покана на Българската академия на науките по случай 150-годишнината от основаването ѝ. Двете академии работят сега по шест взаимни плана в разнообразни области.

Вицепрезидентът Йотова посочи дългата история на Българската академия на науките и сполучливото ѝ развиване с голям брой достижения. От своя страна акад. Ализаде акцентира високия професионализъм на българските учени и съобщи подготвеност и предпочитание за работа с тях в разнообразни посоки. Двамата бяха безапелационни, че за просвета и обучение страната не би трябвало да пести средства. Общо бе мнението, че би трябвало да се буди у младежите ползата към науката и да се върне уважението на децата към образованието.

„ Истинската, сериозната просвета се ражда в общите планове. Днес в световния свят никоя страна не е толкоз мощна, с цел да реализира огромни триумфи сама “, уточни Илияна Йотова.



Акад. Ализаде предложи група учени от България и Азербайджан да работят по проблемите и спецификите на Черноморско-каспийския район. На диалозите бе разисквано и съдействието в археологическите изследвания.

„ И двете ни страни са с дълга история. България има доста добре готови експерти “, съобщи вицепрезидентът.

Тема на диалога беше и развиването на високите технологии. Вицепрезидентът Йотова означи, че всяка страна би трябвало да се стреми да има своята Силиконова котловина.

„ Именно академиите на науките могат да бъдат в основата на основаването на такива високотехнологични центрове “, акцентира Илияна Йотова.

При визитата си в Азербайджан през 2017 година вицепрезидентът Йотова бе посетител на Азербайджанската академия на науките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР