Съветските и източноевропейските автомобили са силна и неразделна част от

...
Съветските и източноевропейските автомобили са силна и неразделна част от
Коментари Харесай

Шест емблематични автомобила от времето на социализма

Съветските и източноевропейските коли са мощна и неразделна част от българското съществуване. Все по-малко виждаме Лади и Трабанти, само че когато това се случи, по-възрастните от нас постоянно си спомнят за времената преди демократичните промени. Тези четириколесни коли в никакъв случай не са се славили с изключително прелестен за окото дизайн, само че въпреки това много от тях и през днешния ден могат да сложат в дребния си джоб някои прехвалени западни високотехнологични коли. Ето колите, които оставиха най-трайни мемоари в българския водач:

Лада 2101

Започва живота си като Fiat 124, който предлага просторна кабина, пружини на задното окачване и дискови спирачки на четирите колела. И до момента в който Fiat последователно разви концепциите си, най-много като дизайн, Лада като че ли застина във времето и до самия си край продължи да наподобява като тухла на колела . Десетки милиони коли от този модел са създадени от 1970 до 2012 година . А даже през днешния ден модификациите ВАЗ 2110, 2105 и 2107 не престават да се създават край Кайро, Египет.

Лада Нива

Родоначалникът на модерните кросоувъри, който въодушеви Suzuki да направи Vitara. В момента у нас се продава за 16 000 лева с найлоните на седалките, което продължава да е отлична договорка. Да, ще би трябвало да се примирите със спартанското съоръжение, само че има опция и за прибавяне на екстри. При всички положения Нива е една от гордостите на руския авто разум , който и през днешния ден се показва повече от почтено на и отвън пътя.

Трабант

Уникален мъник, сътворен от памучни боклуци и фенолова смола. За разлика от стотици други коли, двуцилиндровият му мотор е различим надалеч преди да видите комичното купе да се задава. В интервала 1957 – 1991 са създадени 3.7 милиона броя в родината му Германска демократична република. Днес останалите в придвижване са с колекционерска стойност .

Вартбург 353

Разнообразието на артикули в Германска демократична република не е било изключително огромно. Затова и единствената опция на Трабант е по-големият Вартбург, основан на дизайн на БМВ от 1938 година. Снабден е с двутактов мотор с размер 993 куб. см с три цилиндъра. Голямото му преимущество обаче е обикновената технология . Агрегатът има единствено 7 съществени движещи се съставния елемент, което го прави елементарен за поддръжка даже за автомобилни лаици. Производството и търсенето му обаче толкоз се разминават по тези времена, че от време на време се постанова да се чака и 10 години, откакто машината е платена, с цел да стигне до притежателя си.-->

Юго

Възпитаникът на завода в Крагуевац се произвеждаше напълно до неотдавна – поточната линия спря през 2008 година след 28 години вярна работа на югославската, а по-късно и на сръбската стопанска система. Юго е въодушевено от Фиат 127 и предлага напречно ситуиран мотор и предно задвижване. В края на 80-те прави нерешителен опит да пробие на американския и английския пазар, само че триумфът по този начин и не отваря вратата на югославския автомобилопроизводител.

Москвич 412

Когато Москвич открива своя магазин в Лондон през 1969 година, 300 от доставените 412 броя се разпродават като топъл самун. Очевидно другоземен на Запад, тук ние сме повече от привикнали с този седан, оцеляващ през жестоките трудности на времето. Най-голямото му достолепие се крие под капака. Някои считат, че 1.5-литровият, 4-цилиндров мотор е въодушевен от M10 елемента на БМВ. Освен това е извънредно устойчив на натоварване – в спомените на хората постоянно изниква най-малко един подобен, очукан и клекнал на една страна , претрупан с щайги с ягоди или картофи.
 Москвич Снимка: Ретро музей
И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР