Съветници намериха начин да се увеличат заплатите на медицинските сестри

...
Съветници намериха начин да се увеличат заплатите на медицинските сестри
Коментари Харесай

Парите за сестрите за сметка на съветниците

Съветници откриха метод да се усилят заплатите на медицинските сестри в забавачките и учебните кабинети, освен това без да се пипа бюджетът. Предложението на коалиция " За Хасково ”, импортирано в Общински съвет, е да се редуцират възнагражденията на съветниците за присъединяване им в комисии, като се промени член 26, ал.1 от Правилника за организацията и активността на Общински съвет –Хасково. Според в този момент настоящия устав брутното заплащане за присъединяване в съвещание на комисии се равнява на 8 на 100 от брутното месечно заплащане на ръководителя на Общински съвет. Предложението е то да се понижи на 3%, което като сума прави 64,80 лева Така ще се спестят  80 000 лева годишно, тъкмо колкото е належащо за желаното нарастване. Тези пари с друго решение на Общински съвет могат да бъдат предоставени за заплати на сестрите, изясняват от обединението. 

Считаме, че трудът на общинските съветници би трябвало да бъде възмезден, защото имат редица разноски за пълноценната си активност. За това сме на мнение, че би трябвало да се получава заплащане за присъединяване, както в съвещания на комисии, по този начин и в съвещания на Общински съвет. От морална позиция обаче общата сума от двете не би трябвало надвишава междинната работна заплата за нашия район, както е в този момент, се показва в докладната, която ще бъде прегледана на съвещанието на Общински съвет идващия месец. Сега при присъединяване на един общински консултант в три комисии на Общински съвет и в съвещание на Общински съвет получаваната от него сума на месец бруто надвишава междинната работна заплата за Хасковска област от 799 лева с над 200 лева, се показва в докладната.

Както съобщихме преди дни, сестрите в забавачките и учебните заведения направиха алегоричен митинг, защото желаят нарастване на заплатите със 70 лева вместо предлаганите от общината 20. За нарастването са нужни към 77 000 лева, съобщи кметът Добри Беливанов, който добави, че Общински съвет би трябвало да откри метод да се обезпечи тази сума от бюджета.

Ако предлагането на коалиция " За Хасково ” бъде признато, няма да се наложи смяна в бюджета. В комисията по бюджет към Общински съвет, която се събра преди днешното съвещание, се чуха отзиви, че желаното нарастване може да се обезпечи от фонд „ Резервен ”. Такова предложение обаче не е импортирано за съвещанието на Общински съвет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР