Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че САЩ няма

...
Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че САЩ няма
Коментари Харесай

САЩ "няма да толерират никаква агресия" спрямо Швеция и Финландия

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предизвести, че Съединени американски щати " няма да толерират никаква експанзия " по отношение на Швеция и Финландия, до момента в който скандинавските страни се готвят да се причислят към НАТО .

На брифинг в Белия дом той съобщи, че съгласно член 5, в случай че има офанзива против една нация от НАТО, е равностойно на офанзива против всички от военния блок. Това не се отнася за Финландия и Швеция, до момента в който те не бъдат утвърдени без изключение от 30-те страни членки, само че Съединени американски щати и алиансът са готови да покажат, на който и да е възможен агресор, че по време на процеса на кандидатстване няма да бъдат позволени никакви офанзиви към двете страни.

Съветникът по националната сигурност сподели още, че има и могат да бъдат подхванати на практика ограничения в тази посока.

Това звучи като предизвестие най-много към Русия, която предходната седмица разгласи, че в случай че се наложи може да предприеме " ответни стъпки " против Финландия и Швеция, в случай че се причислят към пакта.

Според Съливан, в случай че е належащо Съединени американски щати, са подготвени да обезпечат отбранителни качества на Финландия и Швеция, макар че член 5 не важи за тях, до момента в който не бъдат публично признати в НАТО, оповестява БНР.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР