Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание заради относно

...
Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание заради относно
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради хаоса в Хаити

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира изключително съвещание поради по отношение на обхванатия от принуждение Хаити, откакто Съединени американски щати ускориха натиска върху напусналия страната министър председател Ариел Анри да реализира политическо съглашение.


Въоръжени банди, които управляват огромна част от страната, започнаха координирани старания да смъкват Анри предходната седмица, атакувайки летището, пандизите и полицейските сектори и заплашвайки с пълномащабна революция. Съединени американски щати приканиха премиера да организира свободни избори, само че не настояха за оставката му - основно искане на авторитетния водач на бандитите Джими " Барбекю " Шеризие.

Анри е на власт след убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 година и трябваше да напусне поста през февруари, само че вместо това се съгласи на съглашение за шерване на властта с опозицията до провеждането на нови избори. Шеризие предизвести във вторник, че влошаващият се безпорядък ще докара до революция и всеобщо клане, в случай че Хенри не отстъпи.

Най-малко 15 000 души са избягали от най-тежко засегнатите елементи на Порт-о-Пренс, а ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк сподели в сряда, че обстановката е " непоносима " с 1193 души, убити в цялата страна тази година от групово принуждение. На фона на последните безредици, Анри не може да се върне в страната си. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР