Съветът за електронни медии, Държавната агенция за закрила на детето

...
Съветът за електронни медии, Държавната агенция за закрила на детето
Коментари Харесай

Телевизиите ще обозначават за каква възраст са предаванията и филмите

Съветът за електронни медии, Държавната организация за протекция на детето и Асоциациацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио подписаха Споразумение, с което одобриха промени в Критерии за оценка на наличие, което е неподходящо или основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или общественото развиване на децата, оповестяват от Съвет за електронни медии.

Критериите се трансформират за пръв път от тяхното приемане през 2011 година, отразявайки измененията в медийната среда и развиването на подрастващите в изискванията на бързоразвиващото се цифрово общество. Успешното подпомагане сред регулаторните органи – Съвет за електронни медии и ДАЗД, организацията на доставчиците на медийни услуги – АБРО, публичните медии – Българска национална телевизия и БНР докара до въвеждането на единни саморегулаторни ограничения и уеднаквяване на практиките на телевизионните оператори, с които да отбелязват наличие, неподходящо за другите възрастови групи от детската публика.

Преди началото на предаванията и след всяко спиране, доставчиците на медийни услуги се задължават да излъчват сигнален текст за наставнически надзор, както и да нареждат на екран пиктограма (визуален сигнален знак), която указва възрастовата група, за която даденото предаване не е уместно. Пиктограмата ще се появява след началото на предаването, както и след всяко спиране и ще престоява на екран в границите на не по-малко от 60 секунди.

Целта на признатите промени е да се вкарат публично и в Република България положителните европейски практики, като по този метод на аудиторията се дава един спомагателен сигнал за неподходящо наличие, който да помогне на родителите да предпазят децата от неуместно наличие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР