Съветът по сигурността към Министерския съвет е обсъдил потенциалните ефекти

...
Съветът по сигурността към Министерския съвет е обсъдил потенциалните ефекти
Коментари Харесай

Службите, разузнаването и три министерства обсъждат края на дерогацията за Лукойл

Съветът по сигурността към Министерския съвет е разискал евентуалните резултати при вероятно предварително преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

Тома оповестяват от пресслужбата на държавното управление.

Представени са били отчети на Министерството на стопанската система и промишлеността взаимно с министерствата на финансите и на превоза и известията, на Държавна организация „ Национална сигурност “, Държавна организация „ Разузнаване “ и работа „ Военно разузнаване “.

Решенията по показаните разбори ще бъдат взети на идващото съвещание на Съвета по сигурността.

От Министерски съвет напомнят:

" В средата на 2022 година Европейската комисия позволи на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година Преди лятната почивка на Народното събрание ГЕРБ внесе предложение за неговото предварително преустановяване. "

Зад концепцията тогава се сплотиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи

" Внесохме още веднъж предлагането за лишаване на дерогацията на " Лукойл ", както и второ – за назначение на необикновен търговски шеф в предприятието ", съобщи на 29 юли ръководителят на Комисията по енергетика Делян Добрев.

Той посочи, че това може да стане действителност към края на октомври, тъй като е завършено като изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

" Законопроектът ще бъде признат до края на септември, а срокът, който сме заложили е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в действие на закона ", каза Добрев.

Според Добрев това щяло да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея били  " Лукойл " и " Литаско ", българският консуматор не печелел нищо.  

Той изясни, че в случай че извадим от цената на горивата в България акциза и Данък добавена стойност и ги съпоставим с цените в прилежащите страни, ще се окаже, че са същите.

" Продължават да ни надписват горивата с 50-60 ст., не внасят нищо във фонд “Сигурност на електроенергийната система “, подчерта Добрев.

По думите му съгласно законови разпореждания в действие от 24 януари т. година, рафинерията би трябвало да внася всеки месец 70 % от разликата, „ която прибира, с помощта на дерогацията “. Шест месеца по-късно във фонда нямало импортирана нито една стотинка.

Ето и истинското известие на Министерски съвет:

Съветът по сигурността към Министерски съвет разиска резултатите при преустановяване на дерогацията за „ Лукойл “

Съветът по сигурността към Министерския съвет разиска евентуалните резултати при вероятно предварително преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в „ Лукойл Нефтохим Бургас “. Те бяха показани в отчети на Министерството на стопанската система и промишлеността взаимно с министерствата на финансите и на превоза и известията, на Държавна организация „ Национална сигурност “, Държавна организация „ Разузнаване “ и работа „ Военно разузнаване “.

Решенията по показаните разбори ще бъдат взети на идващото съвещание на Съвета по сигурността и ще бъдат препоръчани на държавното управление.

В средата на 2022 година Европейската комисия позволи на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година Преди лятната почивка на Народното събрание ГЕРБ внесе предложение за неговото предварително преустановяване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР