Съветът на прокурорите на Северна Македония потвърди разпускането на специализираната

...
Съветът на прокурорите на Северна Македония потвърди разпускането на специализираната
Коментари Харесай

Скопие закри специализираната прокуратура

Съветът на прокурорите на Северна Македония удостовери разпускането на профилираната прокуратура и освободи всички нейни представители от постовете им. Председателят на съвета Ацо Колевски разгласи, че прокурорите от досегашната спецпрокуратура ще бъдат върнати на предходните им постове. Делата, засягащи високите етажи на властта, минават под юрисдикцията на гражданската прокуратура и основния прокурор на страната Любомир Йовевски.

" Издадохме указ, с който освобождаваме всички останали спецпрокурори от постовете им. Офисът на спецпрокуратурата в Гевгели е напълно скъсен ", заяви Колевски. Спецпрокурорите, чиито функционалности бяха прекъснати, са били определени през октомври 2015 година лично от Катица Янева, която оглавяваше спецпрокуратурата до края на предходната седмица. Тя беше освободена в събота от поста си след единомислещ избор на народните представители. 

Спецпрокуратурата бе основана през 2015 година с мандат от 4 година Тя повдигна над 20 обвинявания, като единствено 3 каузи по тях са завършени, няколко са върнати за доразследване, по други се чака решение на Апелативния съд. Политическите сили не съумяха да реализират съглашение за удължение на мандата на спецпрокуратурата и договарянията им сега са в ход. Управляващи и съпротива обаче спорят дали изобщо би трябвало да има профилирана прокуратура.

Според ръководещите и премиера Зоран Заев нито една друга прокуратура не може да се отпътува със случая " Рекет ". Представителят на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски изясни на конференция, че съгласно партията му работата на профилираната прокуратура би трябвало да е в границите на държавното обвиняване и не е належащо основаването на хибридни структури. " Смятаме, че задоволително търсихме хибридни решения като това на премиера Заев да се разделят прокуратурата за битка с проведената престъпност и корупцията и да има обособена прокуратура за битка с корупцията по високите етажи на властта ", сподели Милошоски, представен от " Република ".

--------

ПЕРСПЕКТИВА

Северна Македония чака покана да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз от Европейския съвет през октомври. Това съобщи президентът на страната Стево Пендаровски пред гостуващия в Скопие ръководител на Европейския съвет Доналд Туск. Пендаровски означи, че през последните 2 година Скопие е взело трудни решения по доста чувствителни въпроси, в това число Договора от Преспа с Гърция и Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. Туск беседва и с премиера на Северна Македония Зоран Заев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР