Съветът на пазителите на конституцията на Иран одобри днес закон,

...
Съветът на пазителите на конституцията на Иран одобри днес закон,
Коментари Харесай

Съветът на пазителите сложи край на ООН инспекциите в ирански ядрени обекти

Съветът на пазителите на конституцията на Иран утвърди през днешния ден закон, задължаващ държавното управление да приключи инспекциите на Организация на обединените нации на ирански нуклеарни обекти и да увеличи степента на обогатяване на уран над рестриктивните мерки, планувани в нуклеарната договорка от 2015 година, в случай че глобите против страната не бъдат облекчени до един месец, съобщи Ройтерс.

В отговор на убийството предходната седмица на водещия ирански нуклеарен академик Мохсен Фахризаде, за което Иран упреква Израел, доминираният от твърдолинейни депутати ирански парламент утвърди през вчерашния ден с огромно болшинство законопроект, който ще втвърди позициите на страната по нуклеарната договорка.

Съветът на пазителите на конституцията е претрупан със задачата да подсигурява, че законопроектите не опонират на шиитските ислямски закони и иранската конституция.

Позицията на иранския висш нравствен водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума в държавните каузи, към момента не е известна.

Според новия закон Техеран дава период от един месец на европейските страни страни по нуклеарното съглашение да облекчат глобите против петролния и финансов бранш на Иран, наложени след излизането на Съединени американски щати от съглашението през 2018 година

Като реакция на политиката на " оптимален напън " против Иран на американския президент Доналд Тръмп Техеран последователно стартира да се отклонява от параметрите на договорката.

Законът, прокарван от твърдолинейните ирански депутати, ще направи по-трудно за новоизбрания американски президент Джо Байдън, който ще встъпи в служба на 20 януари, да върне Съединени американски щати в съглашението, каквото желание изрази, при изискване че Техеран извършва прецизно поетите задължения, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР