Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция днес,

...
Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция днес,
Коментари Харесай

ООН прие важна резолюция за афганистанските жени

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида одобри резолюция през днешния ден, осъждаща нарушаванията на правата на дами и девойки в Афганистан, призовавайки ръководещите талибани да прекратят ограничаващите практики, които ги вършат " невидими " в обществото, съобщи Ройтерс.

Талибаните завзеха властта за повторно в Афганистан предишния август, откакто интернационалните сили, подкрепящи прозападно държавно управление, се изтеглиха.

Критиците споделят, че от този момент правата на дамите са били подкопани с нови ограничавания върху облеклата, придвижването и образованието, макар по-ранните обещания на талибаните за противоположното.

„ От август 2021 година обстановката с правата на индивида в Афганистан съществено се утежни, изключително за дамите и девойките “, сподели чешкият дипломат, Вацлав Балек, от името на Европейския съюз, който внесе резолюцията.

„ Ограничителните ограничения, въведени от талибаните, ги вършат невидими в афганистанското общество. “

Решенията на съвета не са правно обвързващи, само че имат политическа тежест и могат да доведат до публични следствия.

Резолюцията от петък, подкрепена от десетки страни, беше призната без гласоподаване, макар че задачата на Китай се разграничи от резултата, описвайки го като „ небалансиран “. Това е една от 11-те проекторезолюции, които се преглеждат в петък.

Сред неговите поддръжници беше афганистанският делегат Мохибула Таиб, назначен от предходното афганистанско държавно управление, който сподели, че новите ограничавания съставляват " апартейд сред половете ".

В редки случаи пратеници на държавни управления, които към този момент не са на власт, могат да продължат да се обръщат към органите на Организация на обединените нации, до момента в който комисията по пълномощията в Ню Йорк не реши друго.

Посланикът на Съединени американски щати в Съвета, Мишел Тейлър, също изрази угриженост по отношение на неотдавнашните ограничения, споменавайки нова политика за наказване на мъжки членове на фамилията, които не постановат ограничавания, което основава среда на „ непрекъснат боязън “.

Резолюцията планува спор през септември или октомври на идната сесия на съвета, в който афганистанските деятели за правата на дамите ще имат шанса да вземат участие.

Марк Лимон от мозъчния концерн Universal Rights Group сподели, че е малко евентуално талибаните да трансформират курса си вследствие на осъждането, само че допусна, че Организация на обединените нации може да има въздействие, в случай че обвърже правата на дамите с интернационална помощ в бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР