Съветът на ООН по правата на човека прие днес резолюция,

...
Съветът на ООН по правата на човека прие днес резолюция,
Коментари Харесай

Съветът на ООН по правата на човека иска защитни мерки за изкуствения интелект

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида одобри през днешния ден резолюция, призоваваща интернационалната общественост да предприеме защитни и надзорни ограничения във връзка с изкуствения разсъдък, съобщи Франс прес.
Прочетете още
Резолюцията, подкрепена от Южна Корея, Австрия, Бразилия, Дания, Мароко и Сингапур, беше призната с консенсус.

Китай и Индия обаче показаха, че са се разграничили от консенсуса, само че не гласоподаваха срещу, нормална процедура, когато страните не са удовлетворени от резолюция, само че не желаят да я провалят.

Пекин твърди, че текстът съдържа " спорни " детайли, без да привежда причини за това.

Резолюцията приканва за поощряване на „ прозрачността “ на системите за изкуствен интелект и за гарантиране, че данните, предопределени за тази технология, „ се събират, употребяват, споделят, архивират и изтриват “ по способи, съвместими с човешките права.

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида е разглеждал новите технологии като цяло и преди, само че това е първият път, когато обръща внимание на развиването на изкуствения разсъдък.

Тази резолюция акцентира смисъла на „ гарантирането, насърчаването и отбраната на човешките права през целия витален цикъл на системите с изкуствен интелект “, сподели южнокорейският непрекъснат представител Юн Сьон-деок, до момента в който американската му сътрудник Мишел Тейлър счита, че резолюцията е „ крачка напред “ за Съвета.

Въпреки че могат да избавят човешки живот, като разрешават квантов скок в здравната диагностика, технологиите за изкуствен интелект се употребяват също от властнически режими за практикуване на всеобщо наблюдаване на жителите, показва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР