Съветът на OECD реши днес да започне дискусии за присъединяване

...
Съветът на OECD реши днес да започне дискусии за присъединяване
Коментари Харесай

OECD прави първа стъпка в преговорите за присъединяване с Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния

Съветът на OECD реши през днешния ден да стартира полемики за присъединение с шест кандидатки за участие в OECD – Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния.

Това следва деликатно разискване от страна на членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз въз основа на нейната учредена на доказателства рамка за разглеждане на бъдещите членове и напредъка, реализиран от шестте страни след първите им съответни претенции за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Сега ще бъдат направени самостоятелни пътни карти за процеса на подробна оценка, при изискване че тези страни потвърдят, че се придържат към полезностите, визията и целите, отразени в Декларацията за 60-годишнината на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Декларацията на Съвета на министрите, призната предходната година.

Тези документи удостоверяват задачите на учредителната спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, към която би трябвало да се причислят новите членове, и излагат полезностите, споделяни от членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в това число запазването на персоналната независимост, полезностите на демокрацията, върховенството на закона и отбраната на правата на индивида и цената на отворените, търговски, конкурентни, устойчиви и транспарантни пазарни стопански системи. Те също по този начин се базират на уговорката на членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да предизвикват резистентен и приобщаващ стопански напредък и техните цели за справяне с изменението на климата, в това число прекъсване и превръщане на загубата на биологично многообразие и обезлесяването.

Говорейки след решението, генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман означи: „ Членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз потвърдиха през днешния ден, че Организацията за икономическо сътрудничество и раз е отворена, световно значима и разрастваща се организация. Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз остава най-прекият и ефикасен метод да се подсигурява приемането и разпространяването на нашите споделени полезности, правила и стандарти по целия свят. Той уточни, че „ страните кандидатки ще могат да употребяват процеса на присъединение за поощряване на по-нататъшни промени в интерес на своите хора, като в същото време укрепват Организацията за икономическо сътрудничество и раз като общественост с единомишленост, ангажирана с учреден на правила интернационален ред “.

След като бъдат получени отговори от страните кандидатки на писмото от генералния секретар, обособените пътни карти за присъединение ще бъдат прегледани и признати от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в които се дефинират периодите, изискванията и процеса за присъединение и отразяват предпочитаните области, които към този момент са избрани от членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Процесът ще включва строга и задълбочена оценка от повече от 20 механически комитета на сходството на страната кандидатка със стандартите, политиките и практиките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В резултат на тези механически прегледи и преди всяка покана за присъединение към организацията като членове, ще са нужни промени в законодателството, политиката и практиките на страните кандидатки, с цел да ги приведат в сходство със стандартите и най-хубавите практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като по този метод служат като мощен катализатор за промени.

Техническите прегледи ще обзет необятен набор от области на политиката и ще се съсредоточат върху предпочитани въпроси, в това число отворена търговия и вложения, прогрес в общественото ръководство, честност и старания за битка с корупцията, както и ефикасната отбрана на околната среда и дейностите във връзка с климата.

Няма краен период за привършване на процесите на присъединение. Резултатът и срокът зависят от потенциала на всяка страна кандидатка да се приспособява и приспособява, с цел да се приведе в сходство със стандартите и най-хубавите практики на Организацията.

След като всички механически комитети приключат своите прегледи, окончателното решение ще би трябвало да бъде взето с единогласие на всички страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

https://www.oecd.org/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР