Съветът на Европейския съюз може да спира плащания от бюджета

...
Съветът на Европейския съюз може да спира плащания от бюджета
Коментари Харесай

Съветът на ЕС ще спира пари за неспазване на върховенството на правото |

Съветът на Европейския съюз може да стопира заплащания от бюджета на Европейски Съюз към страни, които не съблюдават върховенството на правото, реши Съдът на Евросъюза, отхвърляйки жалбите на Полша и Унгария против признатия преди 2 година правилник. С него се обвързва европейското финансиране с върховенството на закона.

В решението на съда се споделя, че зачитането на полезностите на правовата страна не може да бъде сведено до обвързване, което страните имат единствено до присъединението им към Европейски Съюз. Нарушения на правилата на правовата страна могат да накърнят съществено финансовото ръководство на бюджета на Европейски Съюз и финансовите му ползи, заради което мярката в регламента е призната за защитна, се разяснява в решението, представено от.

Съдът категорично отбелязва, че прекъсването на пари по този правилник може да стане не просто, когато страна членка позволява нарушавания на върховенството на правото, " само че и основно, че тези нарушавания накърняват или има сериозна заплаха да накърнят задоволително директно положителното финансово ръководство на бюджета на съюза или отбраната на неговите финансови ползи ". Освен това за нарушаванията би трябвало да е виновен орган на страната членка.

Доводите на Полша и Унгария, че няма тъкмо определение на понятието " правова страна " са отхвърлени, тъй като съдът приема страните членки са в положение да дефинират задоволително тъкмо главното наличие и условията, произлизащи от всеки то тези правила.

Въпреки че механизмът не беше употребен повече от година, Полша и Унгария не получиха планувани десетки милиарди евро помощ за възобновяване от пандемията. Парите за Полша бяха спрени, до момента в който тя извърши разпореждане на Съда на Европейски Съюз да разпусне дисциплинарната камара, за която има подозрения, че е употребена от държавното управление да кадрува в правосъдната власт. Проблемите на Унгария с върховенството на правото пък доведоха до блокиране на 7 милиарда евро за възобновяване от пандемията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР