Съветът на ЕС обяви, че стартира отбранителната операция по морска

...
Съветът на ЕС обяви, че стартира отбранителната операция по морска
Коментари Харесай

ЕС стартира операция за защита на корабоплаването в Червено море

Съветът на Европейски Съюз разгласи, че започва отбранителната интервенция по морска сигурност ASPIDES ( " Щит " ). Целта ѝ е да възвърне и отбрани свободата на корабоплаването в Червено море и Персийския залив.

С стартирането на ASPIDES Европейският съюз реагира бързо на нуждата от възобновяване на морската сигурност и свободата на корабоплаването в извънредно стратегически морски кулоар. Операцията ще играе основна роля в отбраната на комерсиалните ползи и ползите на сигурността в името на Европейски Съюз и по-широката интернационална общественост, съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Операция ASPIDES ще обезпечи военноморско наличие на Европейски Съюз в зоната, където многочислени офанзиви на хутите са ориентирани против интернационалните търговски кораби от октомври 2023 година, показват от Съвета на Европейски Съюз.

В тясно съдействие с интернационалните сътрудници със сходно мислене ASPIDES ще способства за отбраната на морската сигурност и ще подсигурява свободата на корабоплаването, изключително за търговците и търговски кораби. В рамките на отбранителния си мандат, интервенцията ще обезпечи морска ситуационна информираност, ще съпровожда плавателни съдове и ще ги пази против вероятни офанзиви от голям брой домейни в морето.

Операцията ще бъде дейна по основните морски информационни линии в протока Баб ел Мандеб и Ормузкия пролив, както и интернационалните води в Червено море, Аденския залив, Арабско море, Оманския залив и Персийския залив.

Командир на интервенцията ще бъде комодор Василиос Грипарис, а пълководец на силите ще бъде контраадмирал Стефано Костантино. Щабът на интервенцията ще бъде основан в Лариса, Гърция.

Операция ASPIDES ще се координира тясно с военноморската интервенция ATALANTA, с цел да способства за морската сигурност в Западния Индийски океан и в Червено море, както и с сътрудници със сходно мислене, които способстват за морската сигурност в неговата зона на деяние.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР