Съветът на директорите на Кинтекс е преразгледал взаимоотношенията си с

...
Съветът на директорите на Кинтекс е преразгледал взаимоотношенията си с
Коментари Харесай

Държавният търговец "Кинтекс" е прекратил договора с "Емко" заради отнетия лиценз

Съветът на шефовете на " Кинтекс " е преразгледал взаимоотношенията си с " Емко " поради отнетия лиценз на сдружението. Затова е сключил контракт с " ВМЗ - Сопот ". Това се разбра от думите на министъра на стопанската система Емил Караниколов на специфичен брифинг, призован поради напрежението в оръжейния бранш.

Преди ден служащите от частното дружество " Емко " излязоха на митинг, тъй като продукцията на завода не може да бъде изнесена. Тогава се разбра и че държавният търговец " Кинтекс " е прекратил контракта си с сдружението.

" Съветът на шефовете на сдружението " Кинтекс " е преразгледал комерсиалния риск на взаимоотношенията с " Емко " поради отнетия лиценз и заради обстоятелството, че това може да докара до несъблюдение на договорите с задгранични бенефициенти, а това би нарушило интереса на " Кинтекс ". Неустойките, които " Кинтекс " ще заплати, са доста по-големи от неустойките, които по-късно могат да бъдат претендирани към страната производител, която в тази ситуация е " Емко ", изясни Караниколов.

Към момента не са изтекли периодите за доставка на това оръжие. За да го обезпечи, " Кинтекс " неотложно е сключил контракт с сдружението ВМЗ Сопот.

Никъде във външните контракти с бенефициенти не е посочено кой би трябвало да е производител, а са дадени спецификации, на които би трябвало да дават отговор съответните произведения. Аз смятам, че " ВМЗ Сопот " ги вършат и то сносно и ще бъдат получени в периоди, изясни Караниколов.

По думите му " ВМЗ " Сопот ще вземе пари като производител, " Кинтекс " – като медиатор, а също така страната ще вземе и от двете сдружения дивиденти, т.е. тя няма да бъде ощетена.

Караниколов напомни, че преди към два месеца в Междуведомствения съвет е получено писмо, с което е известен за инспекции от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), от Икономическа полиция и от работа " Пожарна сигурност " на сдружението " Емко ". Имало е разнообразни наставления от тези органи – за погрешно запазване на муниции и за тяхното премахване. Вследствие на този сигнал беше взето решение за прекъсване на лиценза за импорт и експорт на сдружението " Емко " за период до 6 месеца или до премахване на нередностите.

Преди два месеца е получено писмо от " Емко " с приложени три констативни протокола от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) – в два от тях е отразена информация, че са отстранени нередностите, само че в третия имаше още веднъж наставление за премахване на нередности, като е бил посочен и период от един месец.

Веднага по-късно е помолен основният секретар на Междуведомствения съвет – господин Аню Ангелов, да изпрати писмо до полицията, с което да изиска информация дали са отстранени всички нередности, установени от всички органи. Към момента било ясно единствено, че писмото от полицията ще бъде готово.

В понеделник в 14.00 часа ще има междуведомствен съвет, който ще прегледа информацията като изключителна точка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР