Съветът на децата трябва да участва активно в изработването на

...
Съветът на децата трябва да участва активно в изработването на
Коментари Харесай

Социалният министър: Съветът на децата да участва в Стратегията за детето

„ Съветът на децата би трябвало да взе участие интензивно в изработването на Националната тактика за детето. За нас е значимо да чуем от Вас кои са рисковете и провокациите, пред които сте изправени, и кой е най-хубавият метод да ги преодолеем. “

С тези думи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова се обърна към Съвета на децата при откриването на тържественото съвещание, отдадено на 20-ата годишнина от основаването му като народен съвещателен орган към ръководителя на Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/, оповестиха от общественото министерство.

Министър Шалапатова акцентира, че институциите би трябвало да са покрай децата – да чуват, схващат и се преценяват с техния глас.

„ Това би било допустимо единствено в случай че ние, възрастните, се научим да одобряваме децата като наш сътрудник при разискването на въпросите, които ги засягат. Вслушването в мнението на децата е освен израз на почитание към тяхната персона и изискване за разрастване на техния капацитет, само че е и действителна причина за действието на устойчиви, приобщаващи и демократични общества “ , сподели министър Иванка Шалапатова.

Тя посочи, че през 20-те години от своето основаване Съветът на децата се е утвърдил като орган, който аргументирано показва и отстоява своето мнение в разговора с институциите и е техен равносилен сътрудник в напъните за рационализиране на политиките и практиките, ориентирани към децата и гарантирането на техните права.

„ Искаме да чуем Вашия глас какво би трябвало да променим в нашето общество, с цел да може децата да се усещат добре, да сбъдват мечите си и да имат високо качество на живот в България “, сподели министър Шалапатова.

В честването на 20-ата годишнина от основаването на Съвета на децата участваха още министрите на образованието и науката Галин Цоков и на младежта и спорта Димитър Илиев, ръководителят на ДАЗД Теодора Иванова, ръководителите на парламентарните комисии по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева и по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта Небие Кабак, представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР