Съветът ми е да се ориентираме сред ваксините срещу COVID-19,

...
Съветът ми е да се ориентираме сред ваксините срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Проф. Христова каза черно на бяло коя ваксина срещу К-19 трябва да избере българинът

Съветът ми е да се ориентираме измежду имунизациите против COVID-19, които бъдат утвърдени от Европейската организация по медикаментите. Щом са утвърдени значи са ефикасни и безвредни. При всички случаи щом е позволена една ваксина, значи можем да я използваме.

Това съобщи зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в телевизионно изявление.

Проф. Христова призна, че има болести, при които би трябвало да се внимава преди слагане на имунизацията. Това са хората с алергии, хората с автоимунни болести. Въпреки това изгодите са доста повече от вредите, акцентира тя.

„ Одобрението лежи върху клинично проучване на хиляди хора. Експертите подсигуряват, че тази ваксина проучена добре и може да се употребява. Ваксината ни би трябвало в този момент. Всеки ден забавяне, коства доста животи “, изясни тя.

„ Ваксинирането е вкарване от осведомителната РНК, която синтезира пептида. Категорично не се стига до стерилитет. Ние разполагаме единствено РНК на ковид, с цел да си изработим имунитет. Твърденията, че имунизирането води до смяна на ДНК-то ни е цялостен парадокс от научна позиция “, акцентира проф. Христова.

Относно хората, прекарали към този момент COVID-19 и дали е добре да се имунизират, проф. Ива Христова съобщи: „ Те не са към този момент рискова група. Те имат имунен отговор по-добър от този, получен след имунизацията. Имунитетът им ще ги пази най-малко шест месеца.

Могат да се имунизират след този интервал “. „ Дори, когато спадат антителата, остава паметта на имунните ни кафези, които могат да блокират ковид.

При наново заболяване не всеки път е по-леко. В началото всеобщо бяха по-леките случаи. Зависи от времето, което е минало след първото заразяване, от дозата с което сме се заразили и от имунната ни система.

Понякога тя не реагира добре и позволява развиването на вируса в организма ни “, разясни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

На въпрос за какво се постанова да се слагат две дози от имунизацията, проф. Христова съобщи: „ Първата доза е задоволителна за формиране на базисен имунитет. Втората доза отключва по-силен имунен отговор. Двете дози се постановат предвид на сигурността “.

„ Здравето е функционалност на разсъдъка. Да съблюдаваме ограниченията, да не се събираме, да съблюдаваме отдалеченост. Мерките са ясни, просто би трябвало да ги следваме “, прикани тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР