Около 500 деца са умрели от глад в Судан, откакто избухнаха боевете през април, казва благотворителна организация

...
Save the Children казва, че около 500 деца са умрели
Коментари Харесай

Save the Children казва, че около 500 деца са умрели от глад в Судан, включително две дузини бебета в управлявано от правителството сиропиталище в столицата Хартум, откакто избухнаха боевете в източноафриканската страна през април

От САМИ МАГДИ Associated Press, 22 август 2023 г., 6:14 ч. Системата на здравеопазване почти се срина.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">„Никога не сме предполагали, че ще видим деца да умират от глад в такъв брой, но това вече е реалността в Судан“, каза Ариф Нур, директор на Save the Children за Судан. „Виждаме как деца умират от напълно предотвратим глад.“

Смята се, че насилието в Судан е убило най-малко 4000 души, според Лиз Тросел, говорител на службата за правата на човека на ООН. Активисти и лекари на място обаче казват, че броят на смъртните случаи вероятно е много по-висок.

Повече от 4,4 милиона души са били принудени да напуснат домовете си или към по-безопасни райони в Судан или да преминат в съседни страни, според агенцията по миграцията на ООН.

Save the Children каза, че между май и юли най-малко 316 деца, предимно под 5 години на възраст, починал от недохранване или свързани заболявания в южната провинция Докато Нил. Повече от 2400 деца са приети в болници през последните осем месеца с тежко остро недохранване - най-смъртоносната форма на недохранване, се добавя.

В източната провинция Кадариф, най-малко 132 деца са починали от недохранване в държавната детска болница между април и юли.

И най-малко 50 деца, включително две дузини бебета, са умрели от глад или свързани заболявания в сиропиталище в Хартум през първите шест седмици от конфликта, тъй като боевете попречиха на персонала на Save the Children да влезе в сградата, за да се грижи за тях, каза благотворителната организация.

Save the Children също предупреди, че специалните хранителни доставки за лечение на недохранване са критично ниски в 108 съоръжения, които все още оперират в Судан.

Междувременно тази седмица бушуваха сблъсъци около военен лагер южно от Хартум, тъй като паравоенните Сили за бърза подкрепа са се опитали да превземат решаващото съоръжение, съобщиха враждуващите страни. , столицата на провинция Южен Дарфур. Разрастващият се регион Дарфур видя някои от най-лошите пристъпи на насилие в конфликта, като боевете се превърнаха в етнически сблъсъци.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР