Саудитски и йеменски официални лица твърдят пред в. Уолстрийт джърнъл,

...
Саудитски и йеменски официални лица твърдят пред в. Уолстрийт джърнъл,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия е свалила президента на Йемен

Саудитски и йеменски публични лица настояват пред в. " Уолстрийт джърнъл ", че Саудитска Арабия е упорствала йеменският президент Абед Раббо Мансур Хади да се отдръпна по-рано този месец, а саудитските управляващи значително са го заключили в дома му в Рияд и са лимитирали връзката с него през миналите дни.

На 7 април господин Хади съобщи властта на съвет от осем представители на разнообразни йеменски групи, до момента в който Саудитска Арабия търси способи да постави завършек на седемгодишната революция в Йемен, която предизвика филантропична криза и утежни връзките на кралството с Белия дом.

Създаването на съвета беше оповестено след междуйеменски съвещания в Рияд, на които участниците приканиха новата властова конструкция да стартира договаряния с хутите.

По време на диалозите в Рияд саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд връчи на йеменския президент " писмен декрет ", в който се излагат наредбите за прехвърляне на пълномощия на съвета.

Саудитски чиновници също по този начин оповестяват, че са убеждавали Хади да се откаже от властта и са заплашвали да разгласяват хипотетични доказателства за корупционните му дейности.

Саудитски чиновник обаче съобщи, че Рияд  " не е провел " свалянето на Хади.

Специалният делегат на Организация на обединените нации дойде в Йемен за първи път след прекратяването на огъня сред бунтовниците хусини и подкрепяните от арабската коалиция държавни сили.

Прекратяването на огъня е резултат от следващата военна интервенция на Рияд. В същото време по време на седемгодишната акция на Саудитска Арабия в Йемен са убити десетки хиляди цивилни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР