Саудитски дисидент, потърсил убежище в България, съобщи пред Франс прес,

...
Саудитски дисидент, потърсил убежище в България, съобщи пред Франс прес,
Коментари Харесай

България е издала заповед за депортиране на саудитски дисидент

Саудитски отстъпник, потърсил леговище в България, заяви пред Франс прес, че е получил заповед за експулсиране и се притеснява, че всеки миг може да бъде върнат назад в Саудитска Арабия.

" Получих заповед за депортиране още преди да бъде завършено разглеждането на молбата ми за леговище " , споделя Абд ар Рахман ал Халиди пред Агенция Франс Прес и прибавя, че е бил известен за заповедта на 7 февруари.

Миналата седмица Мери Лолър, специфичният докладчик на Организация на обединените нации за ситуацията на бранителите на човешките права, сподели в обществените мрежи, че " идното експулсиране " на Халиди е " извънредно тревожно ", описвайки Саудитска Арабия като " рисково място ".

През 2011 година Халиди взе участие интензивно в редките по рода си демонстрации в източната част на Саудитска Арабия, където е концентрирано шиитското малцинство, след въстанията от Арабската пролет в Близкия изток. През 2013 година той заобикаля в Турция, а през 2021 година, когато паспортът му изтича, отива в България, търсейки протекция в Европейския съюз.

През 2022 година българските управляващи стигат до заключението, че той не е потвърдил в задоволителна степен, че ще бъде преследван в страната си, съгласно български юрист, който е работил по случая и пожела да остане неизвестен.

При ръководството на принц Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия се правят жестоки репресии против инакомислието, съгласно правозащитни групи и деятели.

" Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, пожертвам затвор, неправдив правосъден развой, изтезания, принудително изгубване и даже екзекуция " , споделя Халиди, 30-годишен татко на две деца.

Българската Държавна организация за национална сигурност (ДАНС) към този момент не е дала отговор на запитванията на Агенция Франс Прес за коментар.

Според Българския хелзинкски комитет за отбрана на правата на индивида юристите на Халиди би трябвало да апелират решението за експулсиране до на следващия ден.

Ако съдът отхвърли жалбата, организацията има подготвеност в близко бъдеще да отнесе случая до Европейския съд по правата на индивида.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР