Саудитска Арабия заяви амбициите си да стане експортьор на газ

...
Саудитска Арабия заяви амбициите си да стане експортьор на газ
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира да увеличи дела на газа в енергийния си баланс до 70 %


Саудитска Арабия съобщи упоритостите си да стане експортьор на газ и LNG търговец. Страната възнамерява да усили каузи на газа в енергийния си баланс от актуалните 50 % на 70 %. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Халид ал-Фалих на форума Future Investment Initiative.

„ Саудитска Арабия е огромен производител на газ. 50 % от енергийния баланс на страната се обезпечава от добития газ и чакаме този дял да се усили до 70 %. Останалите 30 % ще са от ВЕИ, атомна сила “, сподели той.

„ Виждаме опция за износ. Няма да се учудя, в случай че след 2-3 години Saudi Aramco стане авторитетен вложител, а след няколко години по-късно и търговец на световния пазар на LNG, реагирайки на прехода от потребление на въглища към газ, изключително в страните от Азия “, добави министъра.

Халид ал-Фалих дефинира опцията за вложения в Арктика, като „ постижима “. „ Арктика е включително на опциите, които са постижими “, сподели той.
Добивът на природен газ през 2017 година в Саудитска Арабия се прави оценка на 111,4 милиарда куб м, извънредно за вътрешно ползване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР