Саудитска Арабия ще свие въглеродните си емисии до нулева стойност

...
Саудитска Арабия ще свие въглеродните си емисии до нулева стойност
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Китай обещаха "въглеродна неутралност" до 2060 г.

Саудитска Арабия ще свие въглеродните си излъчвания до нулева стойност до 2060 година Това разгласи саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, дни преди началото на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу, Шотландия.

Ден по-късно сходно известие пристигна и от Китай.

Саудитска Арабия и Китай са две страни с водеща роля в отделянето на световни излъчвания. Първата е главен производител на нефт, втората - основен консуматор на изкопаеми горива. Заявката им за чиста индиферентност значи, че те ще се ангажират да не отделят повече парникови газове, в сравнение с могат да уловят.

Между 2050 и 2060 година

Рияд от дълго време е под напън да си сложи по-амбициозни цели за излъчванията в миг, когато Европейският съюз приказва за 2050 година Съединени американски щати, вторият по тежест замърсител с въглеродни излъчвания, работят за стесняване на излъчванията на парниковите газове на половина до 2030 година (спрямо равнищата от 2005-а) и напълно - в същия период като Европейски Съюз.
Друг производител от Персийския залив, Обединените арабски емирства, разгласи този месец, че възнамерява индиферентност до 2050 година Емирствата обаче започнаха напъните за диверсификация години преди саудитците. Първата централа за възобновима сила на Саудитска Арабия отвори едвам през април, първият ветропарк - през август. Страната има и проекти за индустриална мощ за " чист " водород на стойност 5 милиарда $. Обявени през последните години бяха, въпреки да не е известно дали всички ще се осъществят.
Енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, който разяснява тематиката дружно с принц Мохамед по време на конгрес за зелени вложения в навечерието на COP26, позволи, че климатичната индиферентност може да бъде реализирана и по-рано.

На същата намира се чака и специфичният делегат на Белия дом по въпроси на климата и някогашен държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери.

" Климатично безпристрастен " водещ производител

В саудитския случай оповестеното от принц Мохамед желание провокира доста въпроси. Най-голямата стопанска система в Персийския залив евентуално ще остане и най-големият експортьор на недопечен нефт в света и престолонаследникът не скри това. Климатичната политика ще се води, " до момента в който се пази и укрепва водещата роля на кралството в сигурността и стабилността на глобарните енергийни пазари ".

Кралството счита да задели сума, равна на 187 милиарда $, за редица климатични цели - понижаване на излъчванията (включително тези на метан, отделяни при производството на изкопаеми горива).

В напъните ще се включи и държавният мастодонт " Сауди Арамко ", който ден след принц Мохамед съобщи желание да поеме " отговорност " за отделяния при производството му въглерод, въпреки той е да е единствено дребна част от излъчванията (основният дял се основава при потреблението, а за ограничението му би трябвало да се ограничи и добивът). Изпълнителният шеф на " Сауди Арамко " употребява форума и с цел да предизвести, че не трябва да се " демонизират " въглеводородите в миг, когато компанията му в действителност счита да разшири потенциала си и (според него) са нужни още световни инвестициии, с цел да се подсигурят доставките на нефт.

 Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.
© Reuters

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Принц Мохамед удостовери, че Саудитска Арабия ще се води от желаната технология на " стопанска система на въглеродния кръговрат ". Имат се поради технологии за хващане и предпазване на въглерод, известни на британски като CCS (Carbon Capture and Storage), в интерес на които Рияд, Пекин и Токио. Теч на документи през природозащитни организации преди завършването на отчета сподели, че Саудитска Арабия пробва да издейства намаляване на рекомендациите за битката с климатичните промени на световно равнище, които панелът ще насочи.

Няма обаче да се наложи Рияд да понижава износа си на недопечен нефт, който нормално се изключва в измерването на излъчванията. " Файненшъл таймс ", че позицията на Саудитска Арабия единствено припомня какъв брой е комплицирано постигането на климатичните цели. Американският президент Джо Байдън, който се пробва да трансформира климатичната политика в знакова за администрацията, е отправял апели към доминирания от саудитците картел ОПЕК за увеличение на производството в последните месеци, с цел да се овладеят цените. Европа и Азия минават през рецесия с цените на природния газ, до момента в който търсенето в Азия се покачва, а предлагането понижава.

Китай - пик на излъчванията през 2030 година

Изборът на 2060 година наподобява вероятен за редица страни отвън западния свят. Русия даде такива индикации тази есен, а още напролет го направи и водещият Китай, който чака пик на излъчванията през 2030-а.

Китайските управляващи през вчерашния ден показаха документ, който удостоверява тези проекти.

Тй съдържа насоки за това по какъв начин Китай счита да реализира задачите си за въглероден пик и въглеродна индиферентност съгласно нова философия за развиване, задаваща основни съответни цели и ограничения за идните десетилетия, съобщи " Синхуа ", представена от Българска телеграфна агенция.

До 2030 година китайските излъчвания на въглероден диоксид ще доближат пик, след което ще се стабилизират и след това ще стартират да понижават. До 2060 година Китай ще бъде въглеродно безпристрастен и ще бъде със приключена зелена, нисковъглеродна и кръгова стопанска система, се споделя в документа и по този метод се удостоверява даденото от Пекин преди този момент заричане, отбелязва " Синхуа ".

Документът беше взаимно публикуван от Централния комитет на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет. Той обрисува пет значими задания, в това число реализиране на зелена, нисковъглеродна и кръгова стопанска система, възстановяване на енергийната успеваемост, увеличение на каузи на потреблението на неизкопаеми горива, понижаване на излъчванията въглероден диоксид и повишение на потенциала на екосистемите за усвояване на въглерод
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР