Саудитска Арабия ще обучава жени да работят като авиодиспечери, съобщиха

...
Саудитска Арабия ще обучава жени да работят като авиодиспечери, съобщиха
Коментари Харесай

За пръв път Саудитска Арабия обучава жени за авиодиспечери

Саудитска Арабия ще образова дами да работят като авиодиспечери, оповестиха саудитски държавни медии. Консервативното ислямско кралство се пробва да сътвори повече работни места за дамите като част от промяната, целяща да понижи зависимостта на саудитската стопанска система от петрола, съобщи " Ройтерс ".

Планът за стопански промени " Визия 2030 ", оповестен предходната година, има за цел да усили заетостта и да диверсифицира източниците на доходи, защото ниските цени на петрола засегнаха финансите на най-големия петролен експортьор в света.

Някои от плануваните промени, като увеличение на броя на дамите в общата работна мощ от 23 % до 28 % и четирикратно нарастване до 5 % на броя на високопоставени държавни постове, заети от дами, би преобразило саудитското общество, където трудовата претовареност по традиция е непокътната територия за мъжете.
Държавната компания " Сауди еър навигейшън сървисис " (Saudi Air Navigation Services - SANS) разгласи в неделя, че е предложила теоретично и практическо образование на 80 дами годишно, с цел да ги приготви да работа като авиодиспечери.

Кандидатките започнаха да поставят приемни изпити в неделя, заяви държавната организация САП (SPA).
Те би трябвало да имат диплом за приблизително обучение с висок триумф и да са на възраст сред 18 и 25 години.

Саудитска Арабия е единствената страна, в която на дамите не е разрешено да карат, което затруднява отиването им на работа. Повечето работещи дами са в държавния бранш - най-вече в опазването на здравето и образованието. Властите показват, че желаят да усилят наемането на дами в частните компании като част от проекта за промени. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3147)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР