Саудитска Арабия се променя със смайваща скорост. Влиянието на уахабитското

...
Саудитска Арабия се променя със смайваща скорост. Влиянието на уахабитското
Коментари Харесай

Смайващи реформи: Как се променя Саудитска Арабия


Саудитска Арабия се трансформира със смайваща скорост. Влиянието на уахабитското обучение, което пояснява Корана по извънредно непоколебим метод, отслабва. Особено младите саудитци са удовлетворени от промените. Но каква е същинската им цел?

Поредица от закони дават повече права на дамите в Саудитска Арабия. Управляващите в Рияд оповестиха при започване на юни още няколко промени, които ще разрешат на дамите да живеят сами в жилище, без да е належащо позволение от мъж, който им е аставник, както и да посещават Мека, без да са съпроводени от мъж.

Промени ще има и по повод свободата на словото. Генералната комисия за аудиовизуални медии в Саудитска Арабия разгласи предходната седмица, че процесът по одобрение на вносни книги и списания ще бъде улеснен. Това значи по-малко цензура и по-голям достъп до книги в страната, която е печално известна със строгия надзор над медиите и печата, обясниха членове на комисията пред „ Саудитски вестник “. Властите започнаха и друга мярка, която разсъни освен утвърждение: в края на май от министерството по мюсюлманските въпроси оповестиха, че силата на усилвателите на джамиите ще бъде понижена с две трети.

В основата на промените е престолонаследникът Мохамед бин Салман. Сигнали за социална смяна в мощно консервативното кралство имаше още при ръководството на Абдула бин Абдул Азис, който беше на власт до 2015 година. Но множеството от неотдавна оповестените промени са повлияни от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Пакет от промени
Редакцията предлага
През 2016 година той показа „ Визия 2030 “ - поредност от социално-икономически промени, които целят да трансфорат страната в едно по-модерно, демократично и привлекателно за туризъм и бизнес място. След 2016 година бяха подхванати някои основни промени –. Имаше и клюки, че Саудитска Арабия счита най-малко до известна степен да разхлаби и строгата възбрана за консумация на алкохол.

Темпът на промените е „ слисващ “, споделя Робърт Могилницки от Института за страните от Арабския залив във Вашингтон. „ Престолонаследникът и водещите политици явно се пробват да слагат в равновесие дълготрайните цели и съответно постигнатия прогрес “, добавя той и изяснява, че промените срещат поддръжката на по-младата част от популацията. А съвсем две трети от жителите на Саудитска Арабия са на възраст под 35 години. 

Неясно остава обаче каква е генералната посока на тези промени, споделя политологът Нейтън Браун. “Като цяло оставам с усещането, че те са част от едно главно либерализиране в някои обществени сфери, само че не и в политическата сфера. Някои от измененията са значими за всекидневието и не трябва да бъдат подценявани. Но не става въпрос за структурни промени “, счита той.

В обява за фондация “Карнеги ” Браун написа, че “социалната либерализация и политическата либерализация не вървят ръка за ръка ”. Много от измененията са довели до промени във връзка с личния състав, администрацията и законодателството, само че не и до фундаментална промяна.

Сигурно е обаче, че промените са съдействали за концентрирането на още повече власт в ръцете на кралското семейство и по-конкретно на. Мнозина критици гледат на него като на политически нарушител, изключително след бруталното ликвидиране на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година.

Прогрес или агитация?

Плакат с лика на престолонаследника Мохамед бин Салман

Реформите фактически отслабиха мощното въздействие на уахабизма, който се основава на извънредно строгото тълкувание на Корана. Ограничена беше властта на религиозната полиция, която допреди няколко години патрулираше по улиците, с цел да глоби тези саудитци, чието облекло не дава отговор на наредбите. Освен това тя контролираше дали заведенията за хранене и магазините остават затворени по време на молитвите. Тези времена отминаха. Макар това да не значи, че уахабизмът е преодолян, „ той към този момент не се акцентира по този начин, както преди “, споделя Браун.

Едно обаче не се е трансформирало - непрозрачният развой на взимане на решения в центъра на властта. Затова и претекстовете на ръководещите за тези промени остават неразбираеми. Критиците на режима споделят, че нововъведенията не вземат решение казуса със спазването на човешките права в Саудитска Арабия, тъй като всеки, който се опълчи на промените, е застрашен от арест, цензура или още по-тежки санкции, акцентира Дуа Дайни от Европейската саудитска организация за човешки права.

Въпреки някои промени, до момента не е имало действително усъвършенстване в отношението към политическите пандизчии. Свободата на словото също не е станала по-голяма, споделя Дайни: “Реформите не се отразяват значително на спазването на човешките права. Докато това е по този начин, не става въпрос за нищо друго с изключение на за агитация. “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР