Саудитска Арабия преустанови преговорите за потенциално нормализиране на връзките с

...
Саудитска Арабия преустанови преговорите за потенциално нормализиране на връзките с
Коментари Харесай

Саудитска Арабия спира преговорите за нормализиране с Израел на фона на продължаващата война с Хамас

Саудитска Арабия прекрати договарянията за евентуално нормализиране на връзките с Израел, сподели източник пред AFP в събота, на фона на войната, която бушува сред Израел и палестинската въоръжена формация Хамас.

Хамас стартира широкомащабна офанзива против Израел на 7 октомври, която умъртви 1300 души, предизвиквайки ответна бомбена акция, която умъртви минимум 2215 души в линията Газа преди евентуално израелско сухопътно навлизане в палестинската крайбрежна територия.

„ Саудитска Арабия реши да сложи на пауза полемиката за допустима нормализация и осведоми формалните лица на Съединени американски щати “, сподели пред AFP източник, осведомен с полемиките.

Кралството в Персийския залив, дом на най-свещените места в исляма, в никакъв случай не е признавало Израел и не се причисли към постигнатото с посредничеството на Съединени американски щати Ейбрахамово съглашение от 2020 година, съгласно което неговите съседи от Персийския залив Бахрейн и Обединените арабски емирства, както и Мароко, откриват публични връзки с Израел.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън настояваше мощно през последните месеци Саудитска Арабия да предприеме същата стъпка.

Може ли офанзивата на Хамас против Израел да съставлява опасност за района и Саудитска Арабия Израелска нормализация?

По време на де факто владетеля престолонаследника принц Мохамед бин Салман – прочут като MBS – Рияд изложи условия за нормализиране, в това число гаранции за сигурност от Вашингтон и помощ за създаването на гражданска нуклеарна стратегия.

В изявление за Fox News предишния месец MBS сподели, че „ всеки ден се доближаваме “ до договорка, макар че той също настоя, че палестинският въпрос е „ доста значим “ за Рияд.

„ Трябва да разгадаем тази част.. Трябва да облекчим живота на палестинците ", сподели той.

Новината, че полемиките за нормализиране към този момент са арестувани, идва откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен би трябвало да се срещне със своя саудитски сътрудник в събота, последната спирка на обиколка на шест страни в района.

Дипломатически натиск 

През седмицата, откогато Хамас стартира офанзивата си против Израел, Рияд изрази възходящо безпокойствие по отношение на ориста на палестинците в следената от Хамас Ивица Газа, където Израел нанесе хиляди удари и подреди евакуацията на северната част на територията, което накара хиляди да избягат.

Той също по този начин разгласява дипломатическия си обсег " за прекъсване на продължаващата ескалация ", свързвайки се с районните водачи в и отвън района.

В четвъртък саудитските държавни медии оповестиха, че MBS е разискал " актуалната военна обстановка в Газа и нейните покрайнини " с иранския президент Ебрахим Раиси.

Това беше първият диалог сред двамата мъже, откогато страните им оповестиха изненадващо доближаване с посредничеството на Китай през март след седем години прекратени връзки.

В петък Саудитска Арабия осъди разселването на палестинци в границите на Газа и офанзивите против „ беззащитни цивилни “, като най-острият й език подлага на критика Израел от експлоадирането на войната.

Рияд „ удостоверява безапелационното си отменяне на апелите за принудително изселване на палестинския народ от Газа и осъждането си на продължаващото ориентиране към беззащитни цивилни там “, се споделя в изказване на външното министерство.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР