Саудитска Арабия предприе историческо решение и отвори първия магазин за

...
Саудитска Арабия предприе историческо решение и отвори първия магазин за
Коментари Харесай

Исторически пробив: Саудитска Арабия отвори първия си магазин за алкохол

Саудитска Арабия предприе историческо решение и отвори първия магазин за алкохол в страната.

Той се намира в дипломатическия квартал на столицата Рияд, оповестяват двама източници на CNBC.

Новината, която към момента не е публично доказана от саудитското държавно управление, е огромен пробив за мощно консервативната мюсюлманска теокрация, където алкохолът е неразрешен от 1952 година

Според лист с разпоредбите на магазина, забелязан от CNBC, извършването на покупки ще бъде налично единствено за немюсюлмански дипломати, а разрешението за това би трябвало да се удостовери посредством приложение, наречено Diplo.

В магазина не се позволяват посетители или лица под 21-годишна възраст, които да съпровождат оторизираните гости, фотографията е строго неразрешена, а мобилните телефони би трябвало да се съхраняват в предпазени " мобилни чанти ", с цел да не се употребяват. Покупките също по този начин подлежат на месечна квотна система за всяко записано лице.

Западен посланик, основан в Рияд, който пожела анонимност, съобщи, че негови сътрудници към този момент са посетили магазина и че той е " извънредно добре зареден ".

От години има клюки, че кралството в Персийския залив, известно с ултраконсервативните си закони, в последна сметка ще позволи използването на алкохол отвън задграничните посолства като част от по-широката си акция за либерализиране на саудитското общество и привличане на повече задгранични туристи и емигранти.

Магазинът в дипломатическия квартал е дребна крачка в тази посока, разяснява пред CNBC саудитски съветник, непосредствен до кралския двор. " Това е дребна стъпка към отварянето на продажбата на алкохол за немюсюлмани в Саудитска Арабия ", добавя той, пожелавайки анонимност заради чувствителността на тематиката.

Една от основните цели е " да се оправим с казуса с контрабандата, който постоянно сме имали с дипломатите ", допълват анализатори.

Служителите на задграничните посолства, които могат да внасят алкохол там, са известни с това, че постоянно си разрешават да вършат това в огромни количества и по-късно да продават високоградусовите питиета на черния пазар.

Откакто младият престолонаследник Мохамед бин Салман, който е фактическият държател на кралството, пристигна на власт, Саудитска Арабия претърпя сеизмични промени както в обществен, по този начин и в стопански проект.

Неговият план " Визия 2030 " е акция за милиарди, целяща да промени имиджа на кралството, да притегли туристи и да диверсифицира стопанската система му от петрола.

Вече бяха осъществени редица либерализационни промени, като Саудитска Арабия позволи неразрешените до момента шофиране от дами, културни събития като кинопрожекции и концерти, само че в същото време предприе ограничения против инакомислието и вкара в пандиза политически деятели, добавя CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР