Саудитска Арабия осъди приетите от американския Сенат резолюции за конфликта

...
Саудитска Арабия осъди приетите от американския Сенат резолюции за конфликта
Коментари Харесай

Рияд: Осъждаме неверните твърдения в позицията на САЩ за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия осъди признатите от американския Сенат резолюции за спора в Йемен и за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги, предадоха Франс прес и Ройтерс.

" Кралството осъжда признатата от Сената на Съединени американски щати позиция, която се основава на погрешни изказвания, и отхвърля всякаква интервенция във вътрешните му работи ", съобщи саудитското външно министерство в официално съобщение, оповестено от саудитската информационна организация. " Кралство Саудитска Арабия удостоверява, че ще продължи да укрепва връзките си със Съединените американски щати, само че наред с това показва безпокойствие от позициите, изразени от уважавана законодателна инстанция на съюзническа и другарска страна ", прибавя министерството. То акцентира, че случилото се с Кашоги не отразява политиката на кралството и е крещяща интервенция в неговите вътрешни работи.

Двете резолюции бяха признати в четвъртък с гласовете на сенатори демократи и републиканци, припомня Агенция Франс Прес.

В първата се съдържа апел към президента Доналд Тръмп да изтегли американските въоръжени сили от боевете, които се водят в Йемен или са свързани с него, като се изключи американските сили, участващи в интервенции против Ал Каида или съюзени с нея сили.

Във втората Сенатът показва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е виновен за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Двете резолюции бяха плесница за дипломацията на президента Тръмп, който е доста непосредствен със саудитските управляващи, отбелязва Агенция Франс Прес. Те обаче са със алегорично значение, тъй като няма да бъдат обсъждани в Камарата на представителите най-малко до полагането на клетва от новите депутати през януари. Освен това президентът евентуално няма да им обърне внимание, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР