Саудитска Арабия обръща поглед на изток, за да търси подкрепа

...
Саудитска Арабия обръща поглед на изток, за да търси подкрепа
Коментари Харесай

Саудитска Арабия изгуби Запада и сега търси подкрепа от Азия за икономическата си реформа

Саудитска Арабия обръща взор на изток, с цел да търси поддръжка за своята икономическа промяна, откакто връзките й със западните съдружници се охладиха през последните месеци.

Точно това демонстрират и визитите на принца Мохамед бин Салман в Азия, почнали с визитата му в Пакистан в понеделник. Там той подписа съглашения на стойност 20 милиарда $. А в този момент следва да продължи с пътуванията си в Индия и Китай, които са измежду най-големите купувачи на саудитски нефт, написа CNN Business.

Целите, които Рияд си слага с тези визити, надалеч не се изчерпват с тематиката за черното злато. Особено откакто през последните години кралството търси метод да диверсифицира стопанската система си от износа на нефт.

Страната се нуждае не по-малко от задгранични вложения и стопански опит, който може да получи в Индия и Китай. Това е част от огромната тактика Vision 2030, която има за цел да понижи безработицата, да подтиква частния бранш и да развие промишлеността, както и туризма.

" Посещенията в Азия имат геостратегически и социоикономически смисъл, като и двата аспекта са доста значими за триумфа на Vision 2030 ", показва анализаторът Рабия Ясмин от Euromonitor International.

" Визитите ще разрешат на принца да отвори пътя за по-близки връзки с държавните управления в тези страни и да сходни позитивния си имидж пред масите ", добавя тя.

Това е основно за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Западните компании обърнаха тил на Рияд

Показателно за това беше отводът на редица огромни бизнес водачи, които отхвърлиха да участват на инвеститорската конференция в саудитската столица, която би трябвало да се организира по-късно този месец.

Сред тях са ръководителите на Siemens и JP Morgan. Британският милиардер Ричард Брансън също разгласи, че няма да работи по проекта си за развиване на туризма в страната.

За по-добрите благоприятни условия с Китай и Индия

От друга страна Саудитска Арабия работи за по-задълбочени връзки с Индия. Търговията сред двете страни е повишена с към 10% през 2018 година до 27,5 милиарда $. Вносът на нефт в Индия се е нараснал със 17% за същия интервал. В същото време близо 3 милиона индийци живеят и работят в страната.

След Индия Мохамед бин Салман би трябвало да се насочи към Пекин. Там също централна тематика ще бъде петролът поради възходящото търсене в Източна Азия. Анализатори чакат да бъдат разисквани и опциите за по-тясно съдействие по мегапроекта на Китай " Един пояс, веднъж ".

Икономика номер 2 в света остава най-големият търговски сътрудник на Саудитска Арабия, като износът за страната възлиза на 46 милиарда $ през 2018 година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР