Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, удвои

...
Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, удвои
Коментари Харесай

Най-големият производител на петрол в света удвои руския внос на мазут. Ето защо

Саудитска Арабия - най-големият експортьор на нефт в света, удвои вноса на количеството съветски мазут през второто тримесечие на годината, с цел да зареди електроцентралите си. Чрез тази стъпка, кралството ще освободи и личния си недопечен нефт за повече експорт, написа Daily Sabah.

Русия продава гориво на занижени цени, откакто интернационалните наказания поради нахлуването й в Украйна я оставиха с много по-малко купувачи от преди.

Увеличените продажби на мазут, който се употребява за произвеждане на електрическа енергия, в Саудитска Арабия демонстрират предизвикването, пред което е изправен американският президент Джо Байдън, до момента в който администрацията му се стреми да изолира Русия и да понижи приходите от експорт на сила.

И до момента в който доста страни към този момент са забранили покупките от Русия, Китай, Индия и няколко африкански и страни от Близкия Изток са нараснали вноса.
 Франция стартира да минава на мазут, заради прекъсване на съветския газ
Франция стартира да минава на мазут, заради прекъсване на съветския газ

В Гърция също са разтревожени от вероятно прекъсване на газа

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Саудитска Арабия и по време на визитата му изиска увеличение на доставките на нефт за международните пазари. Америка се надява това да помогне за намаление на цените на петрола, които покачиха инфлацията в международен мащаб.

Така или другояче, Саудитска Арабия не стопира да поддържа съдействието си с Русия в Алианса на международните производители, прочут като ОПЕК+. Двете страни са де факто водачи, надлежно на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и производители отвън ОПЕК в тази група.

Данни, оценени от организация от Reuters посредством следене на кораби на Refinitiv Eikon, демонстрират, че Саудитска Арабия е внесла 647 000 тона (48 000 барела дневно (bpd)) мазут от Русия през съветски и естонски пристанища през април-юни тази година. Това е нарастване от 320 000 тона по отношение на същия интервал преди година. За цялата 2021 година Саудитска Арабия е внесла 1,05 милиона тона съветски мазут.

От няколко години кралството внася съветски мазут, което може да понижи потребността й от пречистване на недопечен нефт за доста артикули и да понижи количеството нефт, което би трябвало да изгаря за сила, оставяйки й повече необработен недопечен нефт за продажба на интернационалните пазари. Разбира се, на по-високи цени.

Кралството се обръща точно към петрола, с цел да посрещне потребностите си от повече електрическа енергия, които нормално доближават своя връх, когато търсенето нараства с летните високи температури. Някои саудитски градове са надалеч от залежи на природен газ, които биха могли да обезпечат по-чисто гориво за произвеждане на електрическа енергия.

Обемът на изгаряния недопечен нефт е към 600 000 барела дневно през летните месеци и 300 000 барела дневно през зимата, демонстрират данни от Инициативата за данни на взаимните организации (JODI). Повишеното потребление на природен газ понижи количеството от цели 1 милион барела дневно през 2010 година.

До сегашния миг на годината вносът на съветски мазут към този момент е в размер на 2,1 милиона това. За съпоставяне, 1,64 милиона тона бяха импортирани за цялата 2021 година.
 Цената на петрола пада. Байдън убеждава Саудитска Арабия да вдигне добива
Цената на петрола пада. Байдън убеждава Саудитска Арабия да вдигне добива

Сутринта Brent се търгува по $105,41, а WTI по - $103,86 за барел

Междувременно износът на недопечен нефт и артикули от Саудитска Арабия беше на най-високите за всички времена 9 милиона барела дневно през февруари-април, демонстрират данните на Инициативата за данни на взаимните организации (JODI), като единствено износът на недопечен нефт е достигнал до 7,3 милиона барела дневно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР