Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света,

...
Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света,
Коментари Харесай

Най-големият износител на петрол в света понижава цените му

Саудитска Арабия, която е най-големият експортьор на нефт в света, реши да понижи цените за доставките му през февруари за купувачи от всички райони на света. Това става на фона на продължаващата уязвимост на пазара на нефт, написа Bloomberg.

По данни на организацията, държавната компания Saudi Aramco е понижила цените за февруари на своята съществена марка нефт Arab Light за доставки в Азия с 1,5-2 $ за барел.Освен това, Saudi Aramco също по този начин понижава цените на доставките през февруари за Северозападна Европа, Средиземноморието и Северна Америка.

Bloomberg прибавя, че потреблението на нефт " на едро " по принцип понижава през февруари и март, защото доста от рафинериите затварят за планувани механически поправки или инспекции през този интервал.
 Саудитска Арабия зае $11 милиарда и от Китай за покриване на бюджетния си недостиг
Водеща петролна страна зае $11 милиарда и от Китай за покриване на бюджетния си недостиг

Заемът е при относително висока рента

Освен това, решението на Саудитска Арабия за понижаване на цените е взето на фона на риска от остатък при доставките като цяло, заради повишаване на доставките на нефт от Съединени американски щати, се отбелязва още в обявата.

Припомня се, че в края на ноември 2023 година специалисти разясниха, че Саудитска Арабия е заинтригувана от цена на петрола от 86-90 $ за барел, защото приходите от нефт са нужни на страната, за покриване забележителния бюджетен недостиг. В тази връзка Саудитска Арабия изрази противоречие от равнището на добива на нефт от някои страни.
 Въпреки упованията: Саудитска Арабия ще се придържа към понижения рандеман на нефт
Въпреки упованията: Саудитска Арабия ще се придържа към понижения рандеман на нефт

Това е декларирал министърът на енергетиката на страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР