Саудитска Арабия е домакин на извънредна среща на върха в

...
Саудитска Арабия е домакин на извънредна среща на върха в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще бъде домакин на арабско-ислямска среща на върха за „обединяване на усилията“ за Газа

Саудитска Арабия е хазаин на изключителна среща на върха в събота, която събира страни от ислямския и арабския свят, с цел да обсъдят влошаващата се обстановка в Газа.

Външното министерство на кралството разгласи новината късно в петък, като сподели, че Саудитска Арабия в началото е била планувана да бъде хазаин на две срещи на върха, една на Организацията за ислямско съдействие (OIC) и една на Арабската лига, в събота. Съвместната среща на върха се появи като сурогат, откакто Саудитска Арабия се съветва с членове на двете огромни организации.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Може ли войната на Израел против Газа да усили продажбите на оръжия? < /h3> Израелските сили се приближиха до болница ал-Шифа, хващайки хиляди Австралийски експорт на оръжие за Израел на фокус на фона на правосъдно дело, митинги в пристанищата Марш за самостоятелност: Очакват се по-малки тълпи на националистическия протест в Полша завършек на списъка

Според министерството взаимната среща „ ще се организира в отговор на изключителните условия, които се случват в палестинската линия Газа, защото страните усещат нуждата да обединят напъните си и да излязат с единна групова позиция “.

OIC включва държави-членки от целия ислямски свят, в това число прилежащите на палестинските територии Египет и Йордания, Ливан, Турция и Ирак.

Тъй като Иран неведнъж предизвестява, че обсегът на войната ще се разшири, в случай че Израел не спре офанзивите си, президентът Ебрахим Раиси също се чака да участва на срещата в Рияд, отбелязвайки първото посещаване на ирански президент от 11 години.

„ Газа не е сцена за думи. Трябва да е за деяние “, сподели Раиси преди да отпътува за Рияд в събота, добавяйки, че палестинският въпрос се е трансформирал в главен проблем освен за мюсюлманския свят, само че и за целия свят.

„ Жестокостите, които в този момент се правят от ционисткия режим в Газа, са ясни образци за военни закононарушения и закононарушения против човечеството “, сподели той.

" Американците споделят в своите забележки и известия, че не желаят разширение на обсега на войната, само че това изказване по никакъв метод не подхожда на техните дейности, защото горивото за израелската военна машина се обезпечава от американците. "

 INTERACTIVE_HEALTHCARE_DAMAGE_GAZA_NOV7_2023

Търси Израел „ виновен “

Израел не отстъпи в офанзивите си против линията Газа макар възходящите апели за неотложно преустановяване на огъня, изключително от арабския и ислямския свят.

Непрекъснатите въздушни удари и наземни набези – пристигнали в отговор на офанзивата на Хамас от 7 октомври, която умъртви 1200 израелци – убиха минимум 11 000 палестинци, най-вече цивилни.

Израел доста ускори офанзивите си против лечебни заведения през последните дни, а Организация на обединените нации съобщи, че животът на един милион деца в Газа „ виси на косъм “.

Арабската лига се състои от 22 страни, в това число Сирия, която беше призната по-рано тази година, откакто арабските водачи възобновиха договарянията с президента Башар ал-Асад след десетилетие на революция в страната.

Помощник-генералният секретар на блока Хосам Заки сподели тази седмица, че организацията има за цел да показва „ по какъв начин арабите ще се движат на интернационалната сцена, с цел да спрат експанзията, да поддържат Палестина и нейния народ, да осъдят израелската окупация и да я задържат дава отговор за своите закононарушения ”.

Извънредната взаимна среща на върха идва на фона на бурна дипломатическа активност в района и отвън него. Саудитска Арабия беше хазаин на африканско-саудитска среща на върха в Рияд в петък, където престолонаследникът Мохамед бин Салман прикани за преустановяване на войната.

Лидерите на Русия, Иран, Турция и Пакистан се събраха в столицата на Казахстан Астана в четвъртък за диалози, включващи обстановката в Газа.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР