Саудитска Арабия договори нова голяма инвестиция и подготвя поредния мегапроект,

...
Саудитска Арабия договори нова голяма инвестиция и подготвя поредния мегапроект,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Франция изграждат гигантски химически завод за $5 милиарда

Саудитска Арабия контракти нова огромна инвестиция и приготвя следващия мегапроект, този път с присъединяване на френската петролна група Total. Френската компания подписа предварителна договорка с държавния петролен колос Saudi Aramco, с цел да построи " великански " нефтохимически комплекс в кралството.

Проектът ще изисква вложения от към 5 милиарда $ и ще бъде интегриран в петролна рафинерия, която към този момент се ръководи като взаимно дружество сред Aramco и Total. Двете компании нямат никакво желание да се бавят - инженерните и проектантските работи ще стартират още през третото тримесечие на 2018 година

Сделката е подписана по време на визитата на престолонаследника принц Мохамед бин Салман във Франция. Тя ще даде подтик на Aramco, която се приготвя за първичното обществено предложение и ще помогне на кралството, защото то се диверсифицира надалеч от петрола.

Новият цех ще сътвори 8000 нови работни места и ще донесе нови технологии в кралството.

" Този план ще ни даде опция да укрепим връзките си със Саудитска Арамко, с която сполучливо оперираме най-голямата и най-ефективната ни рафинерия в света ", споделя изпълнителният шеф на Total Патрик Пуяне.

Принц Мохамед Бин Салман е на международна обиколка, с цел да притегли задгранични вложения, защото той оглавява плана Визия 2030 за надълбоко реформиране на саудитската стопанска система. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР